Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nebojša Stefanović je 1. oktobra 2020. vanredno unapređen u čin rezervnog poručnika telekomunikacija.

Odluka o vanrednom unapređenju Nebojše Stefanovića objavljena je u Službenom vojnom listu od 1. oktobra, dakle mnogo pre nego što je javnost saznala o tome da se Stefanović sprema da zauzme fotelju ministra odbrane. Potpisao ju je Aleksandar Vulin, sada novi ministar unutrašnjih poslova.

Vojni list; Foto: Printscreen

 

Jedini ministar odbrane sa činom rezervnog oficira je bio Dušan Vujović kad je nasledio Bratislava Gašića.

Kriterijumi za izbor kandidata za kurs za rezervne oficire (KRO) Vojske Srbije propisani su odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, Uredbe o načinu i postupku dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i Pravilnika o načinu i uslovima za izbor i o postupku izbora regruta koji će se usavršavati za rezervne oficire.

Pročitajte još:

Opšti uslovi koje kandidat za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i KRO u Vojsci Srbije treba da ispunjava su: da je državljanin Republike Srbije; da se ne vodi krivični postupak odnosno da nije pravnosnažno osuđivan za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti; da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci; da je zdravstveno sposoban za vojnu službu i da nije odslužio vojni rok sa oružjem. Posebni uslovi su: da ima završenu visoku školu odgovarajuće struke od značaja za Vojsku Srbije (osnovne akademske studije ili osnovne strukovne studije); da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i da ima pozitivnu bezbednosnu proveru, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare