Foto: Arhiva/Srdjan Stevanovic/Starsport

Istraga slučaja Gorana Papića, kuma bivšeg ministra policije, a sadašnjeg odbrane Nebojše Stefanovića, koji je prošle godine s kolegom iz SBPOK-a Tomislavom Antonijevićem pretukao vlasnika restorana "Jahorina" Dejana Pejovića, i dalje tapka u mestu, a to i nije tako čudno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se osoba bliske aktuelnom režimu govoto nikad ne procesuiraju zbog krivičnih dela.

Primer Papića nije jedinstven, pa tako imamo situacija da se osobe koje su bliske vlasti gotovo nikad ne procesuiraju zbog krivičnih dela. Da je tako, nesumnjivo govori i primer prvog čoveka fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdana Terzića u čijem slučaju za pune tri godine nije održano nijedno suđenje.

Zvezdan Terzić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Terziću se sudi da je kao direktor OFK Beograd i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) učestvovao u malverzacijama prilikom transfera fudbalera i nezakonito prisvojio novac. Optužnica je podignuta još 2011. godine, a dosad se u ovom postupku gotovo ništa nije dogodilo. Tako imamo situaciju da je od aprila 2017. godine nastupilo potpuno zatišje u ovom postupku, pa nije održan nijedan pretres.

Pročitajte još...

Opšte je poznato da je Terzić blizak aktuelnom režimu, a o čemu je u više navrata javno govorio. Isticao je svoje prijateljstvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tvrdeći da se „zahvaljujući njemu“ trenutno nalazi na čelu Crvene zvezde.

„Aleksandar Vučić jeste veliki navijač Crvene zvezde i to ne krije, ali nisam primetio, a ne znam da li ste vi primetili da Zvezda ima neki popust zato što prvi čovek države navija za nju. On me je doveo u klub. Zvao me je u kabinet te 2013. godine i rekao: “Terza, ti si jedini čovek koji može da vodi Crvenu zvezdu”, isticao je Terzić ranije za medije.

Slučaj Drobnjak: Afera do afere

Ipak, kako to obično biva u Srbiji, slučaj prvog čoveka Crvene zvezde nije jedinstven. Možda još bolji pokazatelj maksime „kada si podroban vlasti, niko ti ne može ništa“ jeste i slučaj v. d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka. Drobnjak se nedavno pod lupom našao i zbog krivičnog dela primanja i davanje mita, a ovo definitivno nije prvi put da se v. d. direktor „Puteva Srbije“ nađe u ovakvoj situaciji.

Zoran Drobnjak Foto:TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ

Mandat jednog od najdugovečnijih direktora jednog javnog preduzeća u Srbiji obeležile su brojne afere. Protiv njega je podneto nekoliko krivičnih prijava, a svojevremeno je bio i hapšen zbog nezakonitog davanja saglasnosti za izgradnju optičkog kabla slovenačkoj kompaniji “Nubi invest”. Optužen je da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio državu za 2,5 miliona dinara, a zbog pomenutog dela još uvek mu se sudi.

Uzbunjivač na meti Grčića, direktora EPS

Željko Stojković, predsednik Udruženja srpski centar ekologije iz Lazarevca i radnik Elektroprivrede Srbije, postao je meta progona direktora JP EPS Milorada Grčića od momenta kada se usudio da ukaže na nepravilnosti u izvođenju radova tog preduzeća, a kojima bi ono moglo da ilegalnim rudarenjem pribavi protivpravnu korist i trajno naruši kulturno istorijsko nasleđe, jer na meti bagera nije samo ugalj nego i lokalne crkve.

Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić

Stojković je ranije za naš portal istakao da se ubrzo nakon ukazivanja na propuste našao na meti direktora, pa je tako smenjen na niže radno mesto. Stojković je zbog svega ovoga podneo prijavu protiv Grčića tužilaštvu, ali epiloga i dalje nema.

Obustavljen postupak protiv direktora Skijališta Srbije

Postupak koji je vođen protiv direktora Skijališta Srbije Dejana Ćike, a po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnelo Ministarstvo građevinarstva zbog priključivanja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na vodu i struju, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je obustavilo jula prošle godine.

Kako je Insajder svojevremeno pisao, Ćika se nagodio sa tužilaštvom i uplatio u humanitarne svrhe 150.000 dinara, pa je krivična prijava protiv njega je odbačena.

Foto:Vesna Lalić

„Brisanje“ krivičnih prijava uplaćivanjem novca u humanitarne svrhe postalo je uobičajena praksa u Srbiji, bar u postupcima koji se vode protiv funkcionera na vlasti. Tako je, sem Ćike, i ministar finansija Siniša Mali, koji se sumnjičio za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini, uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, nakon čega je postupak obustavljen.

Protiv Malog se vodio postupak jer nije prijavio svu imovinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar