Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Državna revizorska institucija saopštila je da postupak podnošenja prijava zbog nepravilnosti u Javnom komunalnog preduzeća "Putevi Srbije", na čijem se čelu nalazi v. d. direktor Zoran Drobnjak, a do kojih je došlo do "nestanka" oko 437 miliona evra, tek uslediti. Tokom revizorskog izveštaja ustanovljeno je da su "Putevi Srbije" tokom 2018. i 2019. godine nabavili dobra, usluge i radove bez sprovedenog postupka javne nabavke, kao i da su pokretali desetine postupaka bez prethodno ispunjenih uslova.

Povodom pomenutog izveštaja kontaktirali smo Državnu revizorsku instituciju, kako bismo proverili da je protiv Drobnjaka u međuvremenu podneta prijava zbog pomenutih neslaganja.

„Postupak podnošenja prijava tek sledi“, rečeno je za naš portal iz te institucije, kao i to da su izveštaji u završnoj fazi, nakon čega će se znati naredni koraci.

Inače, revizori su tokom analize i kontrole javnih nabavki koje je tokom prethodne dve godine, odnosno 2018. i 2019., sprovodilo ovo preduzeće uočili izvesne nepravilnosti.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Najpre je uočeno da je JKP „Putevi Srbije“ Beograd tokom ovih godina nabavilo dobra, usluge i radove u iznosu od više od 51 milijardu dinara, bez sprovedenog postupka za javne nabavke, a potom i da su pokrenuli 30 postupaka javnih nabavki procenjenih na 6,01 milijarde dinara, a da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupaka.

Takođe, postupke i aktivnosti na dodeli ugovora ovo preduzeće nije sprovelo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kod 22 javne nabavke procenjene vrednosti 4,63 milijarde dinara.

Pročitajte još...

Šefuje već 13 godina

Inače, državni revizori zatražili su i od Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ da smeni Drobnjaka i da direktora imenuje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima. Drobnjak se na čelu ove institucije nalazi 13 godina, iako je zakonom dozvoljeno najviše godinu dana.

Drobnjak ili kako ga mnogo oslovljavaju „najdugovečniji direktor jednog javnog preduzeća u Srbiji“, na čelu ovog javnog preduzeća nalazi se 13 godina. Uprkos promenama vlasti, krivičnim prijavama i suđenjima, aferama i lošem poslovanju, Drobnjak direktorsku fotelju nije napuštao.

Njegov mandat obeležile su brojne afere. Protiv njega je podnošeno nekoliko krivičnih prijava, a svojevremeno je bio i hapšen zbog nezakonitog davanja saglasnosti za izgradnju optičkog kabla slovenačkoj kompaniji “Nubi invest”.

Optužen je da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio državu za 2,5 miliona dinara, a zbog pomenutog dela još uvek mu se sudi.

I sam predsednik Srbija Aleksandar Vučić svojevremeno je umeo da svojim krajnje dvosmislenim izjavama o Drobnjaku da zagolica javnost i izazove sumnje. Tako je Vučić tokom posete radovima na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin, u jednom trenutku ušao u polemiku sa Drobnjakom oko toga koliko je novca potrošeno.

Na snimku posete se čuje kako njih dvojica premeravaju buduće puteve, ali i njihovu cenu.

Vučić je Drobnjaka i ranije prozivao zbog kašnjenja na sednicu Vlade, a čak je nekoliko puta izjavio i da je njegov saradnika sklon kojoj “čašici više”, te da ne zna ni gde bi putevi trebalo da idu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram