jelena marjanovic
Foto: Facebook

"Ubica Jelene Krsmanović Marjanović će biti uhapšen u narednih 48 sati", rekao je tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. aprila 2016. godine, 20 dana nakon što je Zoran Marjanović prijavio nestanak supruge i pevačice Granda Jelene Marjanović, a tri dana pred izbore te 2016. godine. Upravo ti izbori pokazali su se kao kobni za istragu ovog slučaja jer su čelnici policije u tom trenutku bili preokupirani kampanjom SNS, dok su njihovi neprofesionalni službenici, zajedno sa znatiželjnim novinarima i meštanima Borče kontaminirali sve tragove na nasipu, a koji se za manje od 24 sata pretvorio u mesto najmisterioznijeg zločina u novijoj istoriji srpske kriminalistike.

I to je samo jedna kap u vrtlogu nejasnih činjenica koje od samog početka prate slučaj ubijene pevačice, pa sve do danas, pet godina kasnije.

Zoran Marjanović, suprug pevačice Jelene Krsmanović u subotu 2. aprila oko 20.00 sati uveče prijavio je policiji da je njegova supruga nestala. Istini za volju tu informaciju je najpre prijavio novinarima, a zatim i policiji.

I jednima i drugima, okupljenima te večeri na nasipu u prigradskom naselju Crvenka, gde je Jelena redovno džogirala, kazao je da je on je sa suprugom i petogodišnjom ćerkicom oko 15.00 sati došao na nasip kako bi prošetali, a da je Jelena otrčala i tada je izgubio iz vida. Potraga je trajala do duboko u noć, ali je uprkos tome prvi trag pronađen tek sutradan. Bila je to Jelenina patika.

Nekoliko sati kasnije, nekoliko desetina metara dalje, u kanalu i šipražju, policija pronalazi Jelenino telo i odmah privodi Zorana koji je podvrgnut poligrafskom tesitranju koje je prošao, ali je policija želela da testiranje ponovi jer je u trenutku ispitivanja bio pod lekovima za smirenje i u stanju šoka. Poligraf je prošao i naredni put, a iz policije je pušten 48 sati kasnije.

Upravo zbog one slobodne šetnje po nasipu od prethodne večeri, koju je upravo policija omogućila svim prisutnim i znatiželjnim i time kontaminirala mesto zločina, tokom uviđaja nisu pronađeni dovoljno čvrsti dokazi koji su mogli da odvedu do ubice.

Marjanovićev otac izjavio je za medije da je cela porodica osumnjičena.

To vreme bilo je dovoljno da javnost u Srbiji počne da raspreda različite holivudske verzije njenog ubistva, pa se tako pojavila i informacije da je najpre silovana, pa ubijena, koja je negirana obdukcijom. Sa druge strane, obdukcija je pokazala da je Jelena ubijena sa više udaraca tupim predmetom.

Pošto je Zoran pušten, policija je saslušala na stotine meštana Borče i Crvenke, uključujući Jeleninu porodicu, prijatelje, saradnike… Privođene su osobe sa dosijeima, oduzimaju se predmeti iz kuća, međutim ništa se ne dešava. I dok policija pokušava da dođe do bilo kakvog konkretnog traga, 15 meseci od pronalaska njenog tela dolazi do potpuno neočekivanog poteza Zorana Marjanovića – on ulazi u rijaliti!

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Baš kao da je ubistvo supruge jedna usputna životna stanica, Marjanović u rijaliti programu otvoreno priča o slučaju, o njihovom odnosu, o istrazi… Činilo se da Zoran traži svaku priliku kako bi privoleo javnost, jer su mnogi već tada sumnjali da je on presudio Jeleni. I kada smo mislili da nas više ništa ne može začuditi u „najpraćenijem slučaju“ kako su ga mnogi nazivali, Zoran izlazi iz rijalitija i biva uhapšen septembra 2015. godine.

Marjanović je u Centralnom zatvoru boravio 10 meseci, a u tom periodu Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu punom parom.

Konačno prikupljaju dovoljno dokaza protiv njega kako bi sumnja policija i tužilaštva da je on ubio suprugu bila osnovana – njegov mobilni telefon je veštačenjem pokazao da je apart bio isključen u vreme ubistva u neposrednoj blizini mesta zličina, Jelenina krv je pronađena na zadnjem sedištu „mercedesa“, blato na njegovim pantalonama se poklopio sa blatom na mestu gde je pronađena Jelena. U februaru 2018. godine podignuta je optužnica protiv Marjanovića.

Međutim, vraćena je na dopunu.

I tako još dva puta.

Aprila 2019. godine Više tužilaštvo podiže optužnicu treći put i njom ga tereti za teško ubistvo supruge, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina, dva meseca kasnije optužniu je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, a septembra 2019. godine počinje suđenje decenije.

Foto: Nemanja Jovanović

Poslednja osoba koja se čula sa Jelenom bila je Vera Vukomanović, kuma Zoranove majke. Verica i Jelena su razgovarale bukvalno pet minuta pre nego što je nesrećna žena ubijena, što se ne poklapa sa Zoranovom verzijom događaja.

Tezu da je Zoran Jelenin ubica dodatno su potpirivale pojedinosti iz pevačicinog zajedničkog života sa Marjanovićem. Gotovo sve osobe bliske njima govorile su da Jelena nije bila srećna u tom odnosu, da je od njega zavisila i za osnovne potrepštine, da bi je ubio kada bi ga ostavila. Čak se od njega krila i da puši cigarete.

Kao da slučaj sam po sebi ne nosi dozu misterije, bilo je i nekih neverovatnih, gotovo holivudskih detalja. Tako je, recimo, Zoran dobio grupu obožavateljki na društvenim mrežama, sa nekim se čak i zbližio, Zoranov otac je tvrdio u jednom trenutku da je Jelena u vezi sa opasnim tajkunom, a na jednom od pomena pojavila se porodici nepoznata osoba za koju se posumnjalo da je upravo ubica. Ispostavilo se da je reč o Jeleninom fanu.

Jelena Marjanović FOTO: FACEBOOK

Jedna od najkontroverznijih ličnosti slučaja ubistva pevačice bio je Nenad Šipka, direktor Centra za forenzičkog istraživanja iz Novog Sada kog su angažovali rođaci ubijene pevačice pošto su joj u međuvremenu preminuli stric, otac i majka, zbog čega se u jednom trenutku govorilo da je na porodicu bačena kletva. Šipka je bio izuzetno nezadovoljan istragom koju su vodili nadležni, nudio se bezuspešno da svedoči, a na kraju joj je i posvetio pesmu!

Pored toga, dogodila se bizarna situacija kada je nepoznata osoba sa Jeleninog profila njenoj sestri Teodori poslala nekoliko poruka. Devojka je prekinula razgovor, ali se isto ponovilo dvadesetak dana kasnije. Prepisku je prosledila nadležnima, ali ko je osoba koja je ulazila na Jelenin profil, nije poznato ni danas.

Do danas nije poznato ni ko je ubio Jelenu Marjanoviću jer se Zoranu i pet godina kasnije sudi, a kraj procesa se ne nazire.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar