Funkcioner Novog policijsko sindikalnog saveza Milan Dumanović kaže za Nova.rs da je novi vršilac dužnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Tomislav Radovanović manje loše rešenje od njegovih prethodnika, ali da mu je glavna preporuka za novo mesto što je poslušnik.

Vlada Republike Srbije imenovala je Tomislava Radovanovića za v. d. direktora BIA, mesec dana nakon ostavke njegovog prethodnika Aleksandra Vulina. Čudno je što je Radovanović imenovan kao vršilac dužnosti a ne pravi direktor BIA, pa je tako još jedna bezbednosna služba, posle MUP Srbije, koji već dve pune godine nema „pravog“ direktora, dobila rukovodioca u statusu vršioca dužnosti.

Dumanović iz Novog policijsko-sindikalnog saveza ukazuje za naš portal na pozitivne, kao i negativne strane ovog izbora.

Pročitajte još:

„U odnosu na svoje prethodnike, koji su došli direktno iz politike, kao što su Alekisandar Vulin i Bratislav Gašić, ovo je napredak, sigurno bolje rešenje jer je Radovanović čovek iz bezbednosnih struktura. Ipak, pitanje je koliko je on pravi čovek za taj posao, ako se ima u vidu da je on u BIA proveo relativno kratko vreme. U pitanju je čovek koji jeste radio u službi, ali je sve vreme, duže od 20 godina, nosio uniformu i bavio se drugačijom vrstom posla“, objašnjava Dumanović.

Tomislav Radovanović Foto: TV Prva

Radovanović je završio Vojnu akademiju, bio je komandant Intervetne jedinice PU Beograd, a široj javnosti je postao nakon gostovanja na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom povodom afere prisluškivanje predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Ostalo je upamćeno da je Radovanović tom prilikom izneo niz kritika na račun policije i da se, bez problema, javno odrekao svojih kolega.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Tomislav Radovanović je tada izjavio da postoje paralelne strukture u MUP Srbije, ali je zaboravio da kaže da je on deo tih paralelnih struktura. Njega je tada svemoćna državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović postavila na mesto zamenika načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode. Protiv njega smo kolega Mladen Trbović i ja podneli krivičnu prijavu zbog toga što su nas protivzakonito poslali u Bosnu i Hercegovinu, u Potočare. Osim Radovanovića, tom krivičnom prijavom su bili obuhvaćeni i još neki tadašnji funkcioneri MUP Srbije, poput Gorana Papića, Dejana Milenkovića i na kraju, i tadašnji ministar Nebojša Stefanović. I ne samo to. Kada je protiv Trbovića i mene tužilaštvo pokrenulo postupak zbog odavanja službene trajne, taj isti Radovanović je svedočio protiv nas. Ta optužnica je pala, pravosnažno smo oslobođeni, ali Radovanović nikada nije odgovarao za svedočenje, iako nije izneo punu istinu. Eto, o takvom čoveku se radi i to je njegova glavna preporuka za to mesto“, objašnjava Dumanović.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

O vezama između novog v.d. direktora BIA i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović govori i podatak da su njih dvoje avionom Republike Srbije otputovali u Tursku po pokojnog vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića, koji je 2018. godine uhapšen u Turskoj.

Cela ta priča je bila vrlo čudna.

Vukotić je uhapšen po poternici koju je za njim izdala Srbija, a prilikom hapšenja je kod njega pronađen falsifikovan pasoš Severne Makedonije. Za njim je u tom trenutku bila raspisana i poternica Crne Gore, a Srbija se izborila da Vukotić bude izručen Beogradu. Ipak, kada je dospeo u nadležnost Srbije, nije mu suđeno po delu zbog kojeg je za njim raspisana poternica, već za falsifikovanje isprava.

Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

U celu tu priču sa Turskom, bili su umešani samo ljudi od najvećeg poverenja, a vođa puta je bila bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović. Među malom, ali odabranom ekipom, bio je i Tomislav Radovanović.

Podsetimo, Radovanović je na funkciji nasledio Aleksandra Vulina, koji je podneo ostavku početkom novembra ove godine, nešto više nakon mesec dana od debakla srpskih službi bezbednosti vezanih za tragične događaje u Banjskoj, 24. septembra. Vulin se pre toga našao na „crnoj listi“ SAD, zbog korupcije, umešanosti u trgovinu drogom i „širenje malignog ruskog uticaja“.

Inače, poslednji rukovodilac tajne službe, koji je na njeno čelo došao iz policije, bio je Radomir Rade Marković, a tada je usledio najbrutalniji obračun sa političkim protivnicima režima Slobodana Miloševića.

BONUS VIDEO: Šta je ostalo iza VUlina u BIA?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar