Foto: Shutterstock

Proteklih nedelja javnost u Srbiji uznemirila su sve brojnija hapšenja pedofila koji se sumnjiče za seksualno napastvovanje maloletnika, a koliko manijaci ne prezaju ni od čega govori i činjenica da smo nedavno imali priliku da vidimo i da je jedan od njih napastvovao devojčicu u toaletu tržnog centra. Poznati advokat Ivan Simić za Nova.rs ističe da se pedofilima u Srbiji najčešće izriču kazne od pet do 12 godina robije, dok je za silovanje moguće izreći i doživotni zatvor, dodavši da ohrabruje novi trend srpskih sudova po kome se uglavnom izriču kazne bliže maksimumu, a što ranije nije bio slučaj.

Tokom ovog meseca imali smo čak nekoliko slučajeva seksualnog napastvovanja, a neki od uhapšenih pedofila ne prezaju ni od čega u nameri da ostvare svoje bolesne porive, pa smo tako imali slučaj napastvovanja u tržnom centru u Beogradu, u kojem se u tom trenutku nalazio veliki broj građana.

Pročitajte još:

Ipak, slučaj koji je definitivno najviše šokirao srpsku javnost, dogodio se sredinom meseca, kada je uhapšen sveštenik jednog sela u svilajnačkoj opštini. Osumnjičeni je uhapšen zbog polnog uznemiravanja devojčice (14), a sumnjiči se da je neprimereno dodirivao maloletnu devojčicu u čijoj kući je bio da bi svetio vodicu.

Portal Nova.rs pokušao je da otkrije kakva je praksa u Srbiji, odnosno kakve se kazne najčešće izriču pedofilima, a kako tvrdi istaknuti advokat Ivan Simić, uglavnom je reč o kaznama između pet i 12 godina zatvora.

„Moletnici i deca moraju da uživaju posebnu krivično-pravnu zaštitu u svakom pravnom sistemu. U smislu Krivičnog zakona, detetom se smatra svako lice koje nije navršilo 14. godina. Dakle, deca u svakom smislu predstavljaju poseban zaštitni objekat svakog, pa tako i Krivičnog zakona. U sudskoj praksi poslednjih nekoliko godina možemo primetiti trend značajnog povećanja odmerenih i izrečenih kazni. Izmenama Krivičnog zakona, koje su stupile na snagu od juna meseca 2017. godine, optuženima za krivično delo obljuba nad detetom nije moguće izreći kaznu manju od pet godina zatvora“, kaže advokat i dodaje:

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ova izmena predviđa i da, ukoliko je krivično delo silovanja učinjeno na štetu deteta, ne može se izreći kazna manja od 10 godina, odnosno prema silovatelju-pedofilu može se izreći i kazna doživotnog zatvora. Moram da istaknem da su ove izmene izuzetno dobar i pozitivan osnov za sprovođenje nove kaznene politike“, ističe advokat.

Pročitajte još:

Advokat Simić u razgovoru za naš portal ističe da je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina zabeležen rast trenda da se pedofilima izriču kazne bliže maksimumu.

„Neretko, u ne tako davnoj prošlosti imali smo situacije koje su upućivale na zaključak da su sudovi u republici Srbiji bili na stanovištu izricanja nižih, pa, može se reći, u pojedinim slučajevima, gotovo i minimalnih kazni za ovu vrstu, slobodno ću naglasiti, najmonstruoznijih krivičnih dela. S tim u vezi, možemo primetiti da je bilo situacija u kojima je zlostavljanje nekada trajalo u dužem vremenskom intervalu, nego što je zlostavljač proveo u zatvoru“, navodi Simić i ističe:

„Inače, kazne, koje su propisane za krivično delo obljuba nad detetom, kreću rasponu od najmanje pet, pa do 12 godina zatvora, neretko izriču bliže gornjoj granici, što poprilično ohrabruje. Radi izbegavanja svake sumnje, ove kazne nisu predviđene za silovanje, već za obljubu i sa njom izjednačen čin, dok je, kao što smo već i rekli, za silovanje na štetu deteta moguće izreći kaznu doživotnog zatvora“, navodi sagovornik.

Foto:Shutterstock

Kako navodi, oštrije kazne su veoma značajna novina.

„Po mom shvatanju, kao što sam već i rekao, oštrije kazne sujedna izuzetno značajna i pozitivna novina u našem krivično-pravnom sistemu, kao i sistemu generalne, a posebno i specijalne prevencije u odnosu na počinitelje ovih posebno teških krivičnih dela“, dodaje on.

Malčanski berberin doživotno iza rešetaka

Oštrija kaznena politika u odnosu na pedofile definitivno je najviše obradovala javnost Srbije janura ove godine, kada je Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski bererin, osuđen na doživotnu robiju zbog zlostavljanja maloletne devojčice iz Brzog Broda.

Jovanović je 20. decembra 2019. godine oteo devojčicu koja je tada imala 12 godina. Presreo je na putu do škole. Na prevaru je naveo da uđe u njegova kola “fijat punto”, koja je prethodne večeri ukrao u Malči. Devojčici je rekao da je novi električar koji radi u njenoj školi i zamolio je da mu pokaže put. Devojčica je ušla u auto, i počela je višednevni pakao kakav Srbija ne pamti.

Foto: Rts printscreen

Potraga za devojčicom trajala je danima, da bi konačno 29. decembra 2019. bila pronađena oteta maloletnica, u veoma lošem stanju. Jovanović je uspeo da pobegne, ali je uhapšen na današnji datum, 5. januara 2020. godine, na groblju u Malči.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare