Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Uznemirujući apel proteklih dana proneo se društvenim mrežama, u kom se upozoravaju roditelji da obrate pažnju na osobe sa kojima se njihova deca "prate" na društvenim mrežama, jer je uočen muškarac koji ima na desetine profila sa istom fotografijom i imenom, a među osobama sa kojim se povezao uglavnom su devojčice i devojke mlađe dobi.

„Poštovani prijatelji, želimo da vas upozorimo na dotičnog S. Z. koji ima preko 100 otvorenih naloga na Instagramu, preko kojih prati decu. Za dotičnog smo takođe primili dosta prijava, a mi ćemo ga naravno prijaviti nadležnim službama. Čuvajte decu!“, navodi se u jednoj od objava na Fejsbuku, upućenoj roditeljima.

Profili potencijalno opasnog predatora mogu se naći na većini društvenih mreža. I pored velikog broja naloga, ovaj korisnik nije preterano aktivan pa se tako može pronaći tek nekoliko njegovih fotografija koje objavljuje na svima njima.

Ono što uznemirujuću situaciju čini gorom jeste i činjenica da se ispod jedne od njegovih fotografija našao i komentar osobe prema čijem nalogu bi se moglo reći da je veoma mlada devojka, ako ne i maloletna, koja ga naziva pogrdnim imenima i traži od njega da prestane da joj piše, jer će ga u suprotnom prijaviti.

Foto: Instagram

U međuvremenu, ispod njegovih profila su se pojavili su se i pogrdni komentari i pretnje na njegov račun.

Tragom informacije da su pojedini korisnici prijavili potencijalno opasnu osobu, kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bismo proverili da li su dobili prijavu, ali nam je rečeno da se obratimo Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal od kog, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Strah i panika koje roditelje obuzme prilikom ovakvih objava i apela nikako ne treba da čudi, jer je sada već naširoko poznato da su društvene mreže i internet u najširem smislu postali plodno tle preko kog predatori lako stižu do naše dece, bilo da im pišu ili samo gledaju njihove objave i fotografije.

Ne treba zaboraviti da je samo do oktobra 2020. godine u akciji „Armagedon“ kojom se proteklih deset godina „love“ predatori u cilju sprečavanja dečije pornografije, uhapšeno je oko 250 pedofila, a veliki broj njih žrtve je vrebao putem društvenih mreža i drugih infernet platformi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar