Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

Istragu seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica, koji je otkriven nakon što su se pojedine žrtve osumnjičenog profesora Branislava Savić Savana osmelile da ispričaju šta su doživele, usporila su veštačenja materijala zaplenjenog u stanovima koje je koristio osumnjičeni. Reč je o foto materijalu, na filmovima, od kojih neki datiraju iz devedesetih godina, što je znatno usporilo veštačenje.

Kako saznajemo, istragu o zlostavljanju u „Petnici“ usporila su veštačenja koja se odnose na zaplenjeni materijal. Reč je o velikom broju fotografija koje su na filmovima i datiraju iz ranijih godina, mahom devedesetih.

Pomenuti materijal je policija prošle godine zaplenila u stanu koji je koristio Savić, odnosno pronađena je kutiju sa negativima fotografskih filmova, na kojima se nalaze obnažene maloletnice koje su pohađale seminare u Petnici.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Inače, nije poznato da li se pod lupom istražitelja nalaze i fotografi koji su pomenute slike razvijali. Velike deo materijala nije izrađen i samo se nalazio na pomenutim filmovima.

Podsetimo, dosad je veći broj devojaka dao iskaze o traumatičnim iskustvima koje su doživele u poznatoj Istraživačkoj stanici. Mahom je reč o zlostavljanju koje se dešavalo do 2013. godine. Ipak, postoje i žrtve nakon 2013., zbog čega je tužilaštvo ranije prošle godine apelovalo da se jave nadležnim organima.

Pročitajte još:

Inače, slučaj seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica ugledao je svetlost dana juna prošle godine, nakon što se pojedine žrtve za nedeljnik “Vreme” ispričale šta su doživele tokom boravka u pomenutoj ustanovi.

Ubrzo nakon što je slučaj isplivao u javnost, saznalo se da je reč o bivšem radniku Istraživačke stanice Petnica, Saviću, u čijem su iznajmljenom stanu pronađene kutije filmova sa fotografijama nagih maloletnica.

O seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala nakon što su polaznice u razgovoru za nedeljnik “Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga su žrtve tada oslovljavale sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Sa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je nedeljnik „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Slučaj Mike Aleksića osmelio žrtve

Ceo klupko slučaja počeo je da se odmotava nakon što je u javnosti glumica Milena Radulović ispričala da je svojevremeno pretrpela stravično seksualno zlostavljanje od strane profesora glume Miroslava Aleksića, januara ove godine.

BONUS video: Mika Aleksić pred sudom – gosti Jugoslav Tintor I Vanja Macanković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar