Cacak Sloboda fabrika eksplozija
Čačak Sloboda Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Istraga o eksplozijama i požaru koje su se dogodile u kompaniji "Sloboda"AD je u toku, a radnici, koji su od ponedeljka počeli da rade i treću smenu, i dalje su u strahu.

„Povodom eksplozija koje su se dogodile u fabrici namenske industrije u Čačku, 4.6. i 19.6. 2021. godine preduzimaju se opsežne radnje uviđaja lica mesta i šireg prostora“, izjavio je danas za Nova.rs portarol Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, Vladimir Perišić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, intezitet kritičnih događaja zahteva izuzetno detaljne preglede i pretrage.

„U okviru bezbednosnih uslova, radi se i na prikupljanju podataka i činjenica radi stručnog veštačenja koje je povereno Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku iz Beograda“, precizirao je Perišić.

On je istakao da će u okviru tih aktivnosti biti analizirana i celokupna pisana dokumentacija.

„To se odnosi i na kompletan proces rada, odnosno skladištenje i čuvanje eksplozivnih materija u kompaniji AD „Sloboda“ Čačak“, zaključio je Perišić za naš portal.

Prema rečima Slobodana Jelića, predsednika Samostalnog sindikata, svi radnici ove fabrike su se vratili sa kolektivnog godišnjeg odmora.

Cacak Sloboda fabrika eksplozija
Čačak Sloboda Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Za sada nisu poznati uzroci eksplozije u požara u „Slobodi“. Time se bave organi Ministarstva odbrane i nemamo nikakvu informaciju šta je dovelo do akcidenata. Fabrika radi, a, prema mojim saznanjima, zaposleni imaju dosta posla“, naveo je on za naš portal.

Radnici sa kojima smo razgovarali kažu da im nije svejedno kada treba da rade treću smenu.

„Iako su nam rekli da smo bezbedni strah još uvek postoji. Ja sam radio noćnu prilikom prve eksplozije, bilo je zaista strašno, neopisivo… Pucalo je na sve strane. Nismo znali na koju stranu iz pogona u kome sam zaposlen da bežimo“, ispričao nam je jedan od uposlenih u fabrici „Sloboda“ AD. Kako je dodao, bojazan najviše postoji prilikom treće smene, ali se iskreno nada da se tako nešto više nikada neće ponoviti.

Cacak Sloboda fabrika eksplozija
Čačak Sloboda Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Podsećamo, prva eksplozija u ovoj fabrici se dogodila 4. juna kada je izgoreo ceo magacin municije, a Čačak se tresao skoro dva sata. Drugi akcident se desio dvanest dana kasnije, u proizvodnom pogonu porotehnike, kada je izbio i požar, a tada su, po zvaničnim informacijama, lakše povrede u vidu posekotina zadobila trojica radnika.Takođe, bila je naređena hitna i evakuacija građana koji žive u neposrednoj blizini „Slobode“.

BONUS video: Požar u luci Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar