Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla ; Vesna Lalić/Nova.rs; MILOS MISKOV Sipa Press Profimedia; EPA-EFE/GEORGI LICOVSK

Slučaj nesreće koju je izazvao Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i slučaj oružanog sukoba u Banjskoj i dalje su bez ikakvog epiloga. Zapravo, nisu odmakli dalje od početka, a izvesno je i da će do izbora tok ove dve istrage biti nepromenjen jer bilo kakva vrsta epiloga ne bi išla u korist aktuelnoj vlasti, Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Istrage slučajeva čiji kraci sežu do vrha vlasti, gotovo po pravilu, se oduže. Sedam meseci od nesreće koju je izazvao predsednikov kum, koji je pijan i drogiran vozio skupoceni automobil „meklaren“ i povredio dve osobe, nema većih pomaka u slučaju.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla /N1

Tako i u slučaju oružanog sukoba u Banjskoj, u kome su četiri osobe stradale. Organizator oružanog sukoba je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, i čovek koji je miljenik ove vlasti godinama unazad. Iako je od oružanog sukoba prošlo više od dva meseca, praktično istraga još uvek ništa nije pokazala, štaviše Radoičić se brani sa slobode.

Portal Nova.rs je dosad uputio više upita nadležnim tužilaštvima kako bismo dobili odgovore na to dokle se stiglo sa slučajevima koji izazivaju interesovanje javnost, a odgovor je uvek bio isti – Istraga je u toku.

Pročitajte još:

Ono što je izvesno jeste da ovi postupci svoje epiloge neće dobiti pre izbora 17. decembra.

Advokat Ivan Ninić, u razgovoru za Nova.rs, ističe da u slučaju Banjske predsednik Srbije Aleksandar Vučić traga za formulom koja će da zadovolji očekivanja Zapada, a da u istom trenutku ne izda Radoičića.

„Nakon nedavnih izjava državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, uopšte nema dileme da će Banjska dobiti krivično-pravni epilog. Aleksandar Vučić obično kaže da se nikoga ne plaši i da njemu niko ne može da naređuje, ali smo svi mogli da čujemo kako mu Zapad „zavrće uši“ zbog Banjske. On zna koja bi po njega ovog puta bila cena nečinjenja i guranja problema pod tepih i sam je rekao da je odlično razumeo poruke koju su mu poslate. I, zato verujem da on sada traga na formulom koja će da zadovolji očekivanja Zapada, a da istovremeno ne pusti niz vodu svog ortaka Milana Radoičića, koji sigurno nije sam odlučio da spakuje oružje i ode u Banjsku“, kaže Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, Ninić ne očekuje da će se to desiti pre izbora.

„Ne znam da li je Radoičić spreman da ide u zatvor i pod kojim uslovima, ali njegov status i to da li će završiti u klasičnom ili kućnom zatvoru zavisi isključivo od Vučićeve kooperativnosti i sprovođenju planova koji se odnose na finalni proces nezavisnosti Kosova. Zapad će sigurno da zažmuri na jedno oko, neće postavljati pitanje porekla oružja i vrste krivične sankcije koja će biti izrečena Radoičiću, ali samo u okviru „paket aranžmana“ koji bude pravljen sa Vučićem i on na tu kartu sve vreme igra. Svakako, ovaj period izborne kampanje, a kasnije i period formiranja vlade, predstavlja neko prolazno vreme za prolongiranje sudske odluke u simulovanom krivičnom postupku“, kaže naš sagovornik.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Za razliku od Milana Radoičića i Banjske, koji je regionalni i međunarodni problem i težak bagaž na Vučićevim nejakim plećima, tužilački predmet Nikole Petrovića je, prema rečima Ninića, periferna unutrašnja krivično-pravna stvar.

„Da je nezgodu skrivio neki opozicioni političar i to pod dejstvom narkotika, medijska kampanja, na svim frontovima, bila bi intezivna i brutalna. Čak bi se i snimci nadzornih kamera pojavili, kojih, u ovom slučaju, u medijima uopšte nema. Pošto je u pitanju kum predsednika države, čeka se da interesovanje javnosti splasne i da se priča završi kao što se završava i svaka druga istraga u kojoj se sumnjiče ljudi bliski vlast“, kaže poznati advokati i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Malo je u javnosti informacija o samom događaju, ali krivična sankcija bi morala prvenstveno da zavisi od vrste i stepena povreda oštećenog lica u toj saobraćajnoj nezgodi. Zato su ključni veštaci medicinske struke, pa tek onda tužilaštvo i sud, ali nemam nikakvu dilemu da policija i pravosuđe na različit način tretiraju Vučićevog kuma multimilionera i prosečnog građanina koji jede parizer i vozi ‘Juga'“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ne treba zaboraviti činjenicu da Petrović posle udesa nije priveden iako je vozio pijan i drogiran. Sam izveštaj o nesreći, kao i činjenicu da je vozio pod dejstvom alkohola i narkotika, policija je krila mesecima sve dok o tome javnost nije obavestila policajka Katarina Petrovića. Protiv Petrovićeve je zbog toga podignuta čak i optužnica, što je javnost burno osudila.

Pročitajte još:

Ono što je izvesno jeste da, u oba slučajeva, epilozi ne idu u korist Srpskoj naprednoj stranci zbog čega se i prolongiraju.

VIDEO: Šlep služba odvozi Meklaren Nikole Petrovića posle udesa koji je izazvao u Užičkoj ulici na Dedinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare