Biljana Bacunic
Biljana Bacunic Foto:BETAPHOTO/Ivana Jovanovic/Facebook/Biljana Bacunic

Biljana Bačunić, stanovnica sela Metovnica u okolini Bora i majka devojčice koju su seksualno uznemiravali kineski državljani, zaposleni u kompaniji Ziđin, za Nova.rs kaže da je ćerku, nakon incidenta, zatekla uplakanu i preplašenu, te da joj nije jasno zašto nadležni u Boru ne posvećuju veću pažnju bezbednosti dece u okolnim selima. Ona ističe da ovo nije prvi incident ove vrste i upozorava da će se slične stvari i budućnosti dešavati, ukoliko država ne reaguje.

“Problemi sa bezbednošću dece na ovom području datiraju dugo, a pogoršali su se posebno od kad su Kinezi ovde otvorili rudnik. Povećao se broj ljudi koji boravi ovde, a ne postoji prevoz, ulična rasveta, tako da su deca sama na ulici. Ne mogu da razumem ovu nebrigu, odnosno da su deca do te mere van sistema i odsečena od 21. veka” , ističe ona na početku razgovora za Nova.rs.

Pročitajte još...

Incident se, kako kaže, dogodio prošle nedelje, u petak, u blizini jednog rudnika koji eksploatiše Ziđin.

“Tokom šetnje, kineski državljani su prošli pored grupe devojčica, među kojima je bila i moja ćerka. U pitanju su deca od devet, deset i 14 godina. Dakle, nije moglo da dođe do zabune i da oni pomisle da su devojke. U pitanju su devojčice sitne građe, odnosno maloletnice od kojih većina nije ni u pubertetu. Zaposleni iz Ziđina su, kad su videli tu decu, počeli da dobacuju i da pominju reči ‘seks’ i ‘bejbi’”, navodi ona.

Bačunić dodaje da su deca nezaštićena i da su uglavnom sama, jer je područje u kom žive razuđeno naseljeno.

“Uglavnom su deca udaljena 500 metara od kuće kad izađu napolje. Tu su nalaze barake u kojima borave kineski državljani, njih nekoliko hiljada. Ti Kinezi imaju pravo da šetaju o slobodno vreme, ali iz nepoznatih razloga dozvoljeno im je samo da se kreću po šumama i livadama, odnosno okolnim mestima, gde živim i ja. Koliko mi je poznato, oni nemaju dozvolu da odlaze u grad, što je van svake pameti. Valjda je u samom Boru veća kontrola”, zapitala se ona.

Deca više neće da izlaze sama iz kuće

Bačunić ističe da, nakon incidenta, deca iz straha odbijaju da izlaze iz kuće bez nadzora roditelja.

“Moja ćerka ima devet godina. Nakon što su radnici Ziđina izgovorili te reči, ona se toliko prepala da je odmah krenula da beži kući. Zatekla sam je na 50 metara od kuće preplašenu, uplakanu i izbezumljenu. Što je razumljivo, detetu se nikad niko na taj način nije obratio”, kaže Bačunić i dodaje da je zadovoljna kasnijom reakcijom policije.

“Interventna je zaista brzo stigla. Jedino mi je žao što nisu odmah krenuli da ih traže. Veoma brzo su uzeli izjave od roditelja i dece. Međutim, oni ne mogu više ništa od toga da urade”, navodi naša sagovornica.

“Kinezi deportovani – ostala sam bez prava da ih tužim”

Bačunić navodi da je sa više mesta dobila informaciju da su kineski državljani, nakon što se saznalo za incident deportovani.

“To znači da ja nikad neću dobiti priliku da te ljude tužim. Da ja to isto uradim u Kini, ne da me ne bi deportovali, nego iz zatvora ne bih izašla. Kad sam pitala šta je sa njima, meni je rečeno: ‘Nikad nećeš da ih nađeš’”, rekla je ona, da bi potom objasnila zašto smatra da su policiji vezane ruke.

“Mislite da oni smeju da nešto urade bez dozvole gradonačelnika Bora, odnosno vlasti? Ziđin i RTB nisu dragstori i tu se ne ulazi tako što kažete: “Dobar dan, ja imam prijavu”. Od toga zavisi opstanak cele Srbije, jer se odatle vade bakar i zlato. Mislite da jedan policijac ili inspektor mogu na svoju ruku da odu tamo? Ja sve vreme imam osećaj da problem nije u policiji, jer oni ne mogu da upadnu u Ziđin bez dozvole države. Nemam ništa protiv stranih državljana u našoj zemlji, pa tako ni protiv Kineza. Samo hoću da naglasim da ja imam pravo da pronađem one koji su ugrozili moje dete, odnosno da tražim da ga država procesuira, odakle god da oni bili. Svi su mi rekli da ne postoji nikakva šansa da oni budu pronađeni. Ako ih na kraju pronađu, ja sam spremna da se javno izvinim”, ističe Bačunić.

„Još jedan ovakav incident i deca više neće izlaziti na ulice“

Naša sagovornica upozorava da će se ovakvi incidenti nastaviti da se dešavaju, jer ljudi, kako kaže, iz straha odlučuju da ćute.

„Plaše se da ne izgube nešto. I ovo malo što imaju oni će izgubiti. Još jedan ovakav incident i dece na ulici više neće biti. U pitanju su deca koja nemaju, poput njihovih vršnjaka, mogućnost da odu na nekakav trening, nemaju prevoz, prodavnici kad požele. Nemaju noćnu rasvetu u 21. veku, dakle, žive u potpunom mraku. S druge strane, zaposlenima u Ziđinu 15 puta dnevno dolazi autobus, dok je poslednji za građane, odnosno decu u 13:05 sati i nijedan više ne dolazi do sutradan u 06:00. Ovde veliki broj dece, posle osmog razreda, ne upisuje srednju školu zato što ne postoji autobus koji vozi za prvu smenu u srednju školu, odnosno koji vraća iz druge smene iz škole. U okolnim selima živi preko dve hiljade ljudi, a kao da se sve radi kako bi se oni odvojili od zemlje i da se ona pokloni rudniku“, zaključuje ona.

Podsetimo, javnost je sa ovim incidentom upoznala potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić.

Ona je rekla za Nova.rs da se u selu Metovnica često dešavaju incidenti u kojima su glavni akteri kineski radnici zaposleni u kompaniji Ziđin.

„Devojčice su bile prestravljene, pošto su shvatile o čemu se radi, naročito ove starije. Po njihovim rečima, oni su stalno pominjali reč ‘seks’ i pozivali su ih da im priđu. Jedna od mlađih devojčica je ispričala svojoj majci šta se dogodilo. Njena majka je primetila da nešto nije u redu, jer je videla bačeni bickl, što devojčica inače ne radi i odmah je zvala policiju. Bila je ljuta zato što je razumela da patrola, koja se nalazila u blizini, nije reagovala. Ona smatra da su mogli da nađu te radnike i da ih identifikuju da su brže reagovali”, navela je Tepić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare