Foto:N1

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) zahteva da kompanija Ziđin snosi krivičnu odgovornost jer je, kako se navodi, eksplicitno priznala da je ugrozila zdravlje građana Bora.

POGLEDAJTE JOŠ:

NEA podseća da je, posle nekoliko apela koje su uputili zbog izuzetno opasnog nivoa sumpor-dioksida u borskom vazduhu, kineska kompanija Ziđin Koper Bor juče objavila da je zaustavila rad konvertora i smanjila obim proizvodnje.

Ta kompanija je juče saopštila da je zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru „odmah zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi“.

Iz NEA kažu da to nije dovoljno i zahtevaju da kineska kompanija snosi krivičnu odgovornost, navodeći da jučerašnje saopštenje kompanije predstavlja priznanje odgovornosti.

„Takođe, pozivamo nadležno Tužilaštvo da reaguje i zaštiti zdravlje građana Srbije koje je ugroženo radnjama kineske kompanije“, navodi se u saopštenju ove ekološke asocijacije.

Oni su istakli da zakon ne sme biti stvar dobrovoljne odluke bilo koje kompanije, već crvena linija iza koje moraju uslediti ozbiljne sankcije, jer je direktno ugroženo zdravlje građana Srbije.

„Podsetićemo da su Uredbom Vlade Srbije o kontroli kvaliteta vazduha, defisane koncentracije sumpor-dioksida opasne po zdravlje, i da se samo u maju ta crvena linija probijala nekoliko puta“, naveli su iz NEA.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar