Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić najavila je danas da će ta stranka, po promeni vlasti, formirati Alimentacioni fond koji bi trebalo da pomogne deci i samohranim roditeljima, u slučajevima kada nesavesni roditelj i posle odluke suda ne isplaćuje alimentaciju.

Tepić je na konferenciji za novinare rekla da se radi o državnom fondu, koji bi se finansirao iz budžeta Srbije, uz napomenu da i sada postoji novac za to namenu.

Kada se saberu svi oni milioni evra koji su otišli u džepove „bratije Brnabić, Vučić, Mali, Kisić“, bilo bi dovoljno novca za taj fond, rekla je ona.

Tepić je ukazala da u Srbiji nema zvaničnog podatka koliko ima samohranih roditelja, ali ukrštanjem različitih podataka dođe se do cifre od skoro 300.000 samohranih roditelja i najmanje toliko dece.

Ne radi se samo o samohranim majkama, ima i samohranih očeva, koji su u problemu kada nesavesni drugi roditelj, posle odluke suda, ne izmiruje svoje obaveze, rekla je Tepić i istakla da bi se novac iz Alimentacionog fonda isplaćivao od momenta podnošenja brakorazvodne parnice.

U slučaju vanbračnih zajednica, navela je ona, novac bi se isplaćivao od trentutka podnošenja zahteva za izdržavanje deteta, a suma o kojoj bi bilo reči je oko 12.000 dinara.

Tepić je rekla da bi se novac isplaćivao do odluke suda, odnosno i posle ukoliko nesavesni roditelj ne poštuje sudsku odluku, dok bi Alimentacioni fond u tom slučaju protiv takvog roditelja pokretao postupak.

Ovakva rešenja postoje u većini država Evropske unije, rekla je Tepić.