Foto: Facebook/Tanja Jankovic

Policijski inspektor Nenad Jovanović, nakon višegodišnjeg postupka, pravosnažno je osuđen na šest meseci kazne kućnog zatvora zbog napada na novinarku Tanju Janković i njenu porodicu u poznatom restoranu u Vranju 2012. godine. Jasno je da je presuda skandalozno mala za teške povrede koje su Jankovići zadobili, zbog kojih su imali i brojne operacije, a novinarka tvrdi za Nova.rs da, iako je prvobitna kazna bila na godinu dana, ona je sada smanjena samo da bi pomenuti inspektor mogao da se vrati na posao “čuvara reda i mira” u tom mestu.

Viši sud u Vranju doneo je konačnu odluku sredinom februara ove godine u slučaju Jankovićeve i zaprepastio javnost.

Pročitajte još:

Inspektor Jovanović, kojem se sudilo za nasilničko ponašanje prema novinarki i nanošenja teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani, najpre je bio osuđen na kaznu od 12 meseci kućnog zatvora, koja je sada preinačena na šest meseci. Jankovićeva za portal Nova.rs ističe da je ovakva odluka sramotna i da je imala samo jedan cilj.

“Sramotno je i malo i godinu dana, a ta kazna je ukinuta iz jednog razloga. Tendenciozno je na Višem sudu smanjena kazna jer stari Zakon o policiji, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, predviđa da policajci gube posao kada su pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora do godinu dana. Novim Zakonom o policiji to je promenjeno i stavljeno je na šest meseci uslovno”, kaže ona i dodaje:

“To je sve napravljeno da bi se on ponovo vratio na posao, koji mu je jako bitan. Moram da podsetim da je on na suđenja dolazio kao ovlašćeno službeno lice, čak je i prilikom iznošenja obrane rekao: “Ja, kao predstavnik zakona””, kaže Janković.

Ona dodaje da je on sve ove godine uporedo radio svoj posao.

“Sramota je što on nije na samom početku disciplinski kažnjen. On normalno odlazi na posao.. Ne znam  kada će ga zvati na izvršenje kazne, s tim što će on i sa nanogicom ići na posao”, ističe novinarka.

Jankovićeva navodi i da joj presuda ne uliva sigurnost.

“Ne osećam se sigurno, još više sam zabrinuta. Prvo sam zabrinuta jer mi roditelji žive dole, a već su im jednom bacili bombu u dvorište kuće. Na kraju krajeva, ne sme da se zaboravi da su osuđeni samo izvršioci, to ko su nalogodavci – ne znamo”, kaže ona.

Podsetimo, suđenje za prebijanje Jankovićeve završeno je marta 2019., i to nakon sedam i po godina od ovog događaja. Sestra novinarke Janković, zet i otac brutalno su prebijeni od strane šestoro ljudi koje je predvodio policijski inspektor iz Vranja. Stravičnom napadu je prethodilo otvoreno vređanje televizije B92 i zaposlenih na istoj.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar