Foto: Profimedia.rs

Osnovni sud u Vranju izreći će sutra prvostepenu presudu optuženima za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković u restoranu Pržar 22. septembra 2012. godine.

Suđenje je okončano početkom semice, sedam i po godina od incidenta, a dugom trajanju doprinele su početne opstrukcije postupka, nezakazivanje suđenja, a kasnije i česta odlaganja.

Na presudu koja sutra bude izrečena nezadovoljne strane će imati pravo da ulože žalbe.

U završnim rečima, tužilaštvo je predložilo sudu da optužene, među kojima je i jedan policajac osudi na kazne od šest do 11 meseci zatvora, a sa tim su se složili i punomoćnici oštećenih Jankovića.

U ovom slučaju za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda Jankovićkinom ocu Zoranu i sestri Bojani optuženi su aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović, kao i Miloš Vučković, Nenad Nikolić, Goran Ilić, Bane Stanojković, Slađan Vasić.

Darko Sekulić je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih telesnih povreda Slađanu Spasiću.

Četvorica optuženih, kao i Slađan Spasić su nakon odbacivanja njihove krivične prijave, kao tužioci podneli sudu kontraoptužni predlog protiv Darka Sekulića, Tanje Janković i njene sestre i oca zbog nasilničkog ponašanja.

Oba optužna predloga su spojena u jedan postupak odlukom bivše sudije Marije Janićijević, koju je zbog ponašanja nedostojnog sudije, prošle godine funkcije razrešio Visoki savet sudstva, a odnedavno je član Advokatske komore Niš.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, međutim, u tom intervalu  nije održano ni jedno suđenje