Foto: Facebook/Tanja Jankovic

Viši sud u Vranju u utorak će razmatrati žalbe okrivljenih izjavljenih protiv presude Osnovnog suda u tom gradu, ali i žalbe tužioca o visini kazne, za stravični napad na novinarku Tanju Janković i njenu porodicu 2012. godine u jednom poznatom restoranu.

Osnovni sud u Vranju osudio je marta prošle godine na kazne kućnog zatvora četvoricu optuženih za napad na porodicu bivše novinarke B92 u restoranu „Pržar“, 22. septembra 2012. godine. Na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osuđen je aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenje teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani.

Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora sa rokom provede od dve godine. Slađan Vasić je oslobođen optužbi.

U utorak je razmatranje o žalbama na presudu, a Ivan Simić, advokat porodice Janković u razgovoru za Nova.rs, osvrnuo se na sve kontroverze koje su pratile pomenuti slučaj.

„Sve kontraverze koje su pratile ovaj krivični postupak, svoj odgovor dobiće upravo nakon održane javne sednice pred Višim sudom u Vranju. Odbijen je krajnje začuđujući zahtev Višeg suda u Vranju, upućen prema Vrhovnom kasacionom sudu, kojim je od njega tražio da izvrši delegaciju nadležnosti drugostepenog (žalbenog) suda, navodno zbog pritiska javnosti i lokalne sredine, čime su stvoreni preduslovi za održavanje javne sednice. Ako se uzme u obzir trajanje ovog postupka, kao i afere koje su pratile i “ispratile” prethodno postupajuću prvostepenu sudiju iz pravosuđa, onda ovaj zahtev Višeg suda u Vranju ne vidim drugačije nego kupovinu vremena i stvaranje otklona prema ovom predmetu“, kaže istaknuti advokat Simić i dodaje:

Foto:Ivan Simić

„Na ovakav zaključak upućuju me i indirektna saznanja koja imam o tome da se gotovo jedva sastalo drugostepeno veće, koje bi trebalo da odluči po žalbama, upravo iz razloga zahteva za izuzeće jednog broja sudija Višeg suda u Vranju, iz ličnih, zdravstevih i drugih razloga. Bez namere da na bilo koji način prejudiciram buduću drugostepenu sudsku odluku (odluku po žalbi), iz razloga što niti imam prava da komentarišem istu, kakva god da bude, niti to želim da činim, samo ću ukazati na činjenicu da u slučaju vraćanja na ponovno suđenje prvostepenom sudu, gotovo je izvesna mogućnost zastarenja ovog krivičnog gonjenja“, kaže advokat.

On ističe da odluka Vrhovnog kasacionog suda da odbije zahtev za delegaciju, koji je uputio Viši sud u Vranju, donekla vraća veru u pravni sistem.

„Posebno vraća držanje prvostepene sudije Dragane Stanković Tasić, koja je nasledila predmet nakon odlaska iz pravosuđa prethodno postupajuće sudije, a koja je uspela da se izdigne iznad svih pritisaka koje nosi lokalna sredina u ovom postupku. Vrlo je moguće da je reč i o širim pritiscima, s obzirom da su ostećene u ovom krivičnom postupku javno, i to u jednoj televizijskoj emisiji označile i određene političke moćnike kao moguće inspiratore prebijanja novinarke i njene porodice. Kao neposredni učesnik jednog izuzetno kompleksnog postupka pred Osnovnim sudom u Vranju, a takođe i kao učesnik u pravnom životu, mogu reći da me ohrabruje nedavni izbor sudije Dragane Tasić za predsednika Osnovnog suda u Vranju“, navodi branilac.

On ističe i da je pretučena jedna žena i da su takve stvari u jednom pravnom društvu nedopustive.

„Uzimajući u obzir sveukupno stanje, a posebno kadrovski potencijal u društvu i pravosuđu, ne mogu da ovu činjenicu ne primetim. Takođe, činjenica da je pretučena novinarka ne treba da se stavi u kontekst njenog eventulnog privilegovanog položaja, zbog toga što se javnost zainteresovala za ovaj slučaj. Upravo suprotno, golgota koju su oštećeni kao porodica prošli proteklih deset godina zbog različitih manipulacija upravljanja postupkom, kako pretkrivičnim postupkom i istragom, tako i samim glavnim pretresom, treba da stavi javnosti stavi na uvid i učini vidlivim sve anomalije pravnog i pravosudnog sistema“, kaže Simić za naš portal.

Janković: Niko nije jači od zakona

Podsetimo, suđenje za prebijanje Jankovićeve završeno je marta 2019., i to nakon sedam i po godina od ovog događaja. Sestra novinarke Janković, zet i otac brutalno su prebijeni od strane šestoro ljudi koje je predvodio policijski inspektor iz Vranja. Stravičnom napadu je prethodilo otvoreno vređanje televizije B92 i zaposlenih na istoj.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres. Jankovićeva je nakon presude izjavila da je niko nije jači od zakona.

„S obzirom na opstrukcije, pretnje, pritiske i na dužinu trajanja ovog postupka, ova presuda je za mene vraćanje poverenja u pravosuđe i pravni poredak Republike Srbije. Poruka koju je sudija danas poslala čitavoj Srbiji je da niko nije, niti sme da bude jači od zakona“, rekla je Jankovićeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare