Foto: Dragan Mujan/Nenad Mihajlović/Nova.rs, Shutterstock

Nekoliko bitnih istraga u Obrenovcu, među kojima su povreda saobraćajnog policajca i pucnjava na kafić, ostale su nerešene, dobrim delom jer su krenule od potpuno pogrešnih informacija koje je kolegama dao isti čovek, G. I, šef inspektora u tom gradu.

Kako Nova.rs saznaje, Služba unutrašnje kontrole MUP Srbije, sprovodi istragu protiv šefa načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) u Obrenovcu zbog propusta u radu, ali se zapravo radi o ometanju istrage.

Povod za pokretanje istrage je incident koji se dogodio 10. avgusta ove godine u Obrenovcu, kada je povređen saobraćajni policajac A. L. (26). Saobraćajac je pokušao da zaustavi motociklistu u Ulici Zabranski put, ali vozač nije stao. Vozač je motorom naleteo na policajca i pobegao u nepoznatom pravcu. Policajac je tom prilikom teško povređen i polomljena mu je noga.

Pročitajte još:

Slučaj o ovom incidentu preuzelo je Treće odeljenje za krvne i seksualne delikte koji su istragu započeli u Obrenovcu, mestu gde se slučaj napada na policajca i dogodio. Inspektori su svog kolege iz Obrenovca, G. I., pitali da li ima neke informacije od značaja, kako se to policijskim rečnikom kaže, „operativna saznanja“, misleći na doušnike među kriminalcima.

Inspektor iz Obrenovca je tada, kako navodi izvor Nova.rs, dao potpuno pogrešne podatke o kretanju motocikla na kome se nalazio osumnjčeni kritičnog dana, upućujući ih na pogrešan trag.

Istražitelji su krenuli uobičajenim policijskim procedurom, pregledajući snimke kamera za video-nadzor, ali se pomenuti motor u vreme nakon povrede saobraćajca, nije pojavljivao nigde na snimcima. Pošto su izgubili sate na uzaludnom gledanju u monitore, policajci su posumnjali u svog kolegu, da namerno štiti nekoga i ceo slučaj je prijavljen Službi unutrašnje kontrole MUP Srbije. Vozač motocikla koji je teško povredio policajca, još nije pronađen.

Jakovo, Surčin, pucnjava, ranjavanje, ubistvo, hitna pomoć, policija, uviđaj,
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što je najčudnije, kaže izvor Nova.rs, je što ovo nije bio prvi put da neka istraga nema rezultate, kada se sa svojim „informacijama“ u nju umeša G. I., koji je, navodno, sada predmet istrage Službe unutrašnje kontrole.

U Ulici kralja Petra Prvog u centru Obrenovca, u februaru ove godine nepoznati napadač pucao je u izlog kafića u kome je u tom trenutka trajala proslava dečjeg rođendana. Ispaljeno je 8 metaka iz automobila u pokretu, jedna osoba je povređena, a srećom niko nije teže ranjen niti je poginuo.

Mesto zlocina policijska traka policija zlocin
Mesto zločina Foto:TANJUG/ SINISA KUPINOVIC

Obrenovačka policija je blokirala centar grada i počela je potera za napadačima, a u poteru se uključila i interventna ekipa iz Beograda. U takvim situacija je svaki trenutak važan, a ekipa interventne je pitala za pravac kojim se pucač na kafić udaljio. Podatke su dobili i to, kako tvrdi izvor Nova.rs, upravo od pomenutog policajca.

Poslušali su kolegu i otišli u tom pravcu. Ali, ispostavilo se da napadač nije prošao tim ulicama.

„Ilić je pripadnicima interventne ekipe rekao da je pucao iz audija A4 metalik sive boje, I intrventra je satima češljala teren i ražila automobil koji odgovara tom opisu, naravno, bez uspeha. Kada su policajci ponovo pitali I, da li je pucano iz „audija A4“, on je odgovorio da se zbunio, da je mislio da ga pitaju za vozilo koje pripada porodici osobe na koju je pucano, a da je pucano iz automobila „reno klio“. Ovo je vrlo neobično, da se neki inspektor toliko zbuni“, kaže izvor Nova.rs.

Napadači na kafić u kome je slavljen dečji rođendan do danas nisu uhapšeni.

Neki od policajaca iz Obrenovca sumnjaju da je G. I. u dosluhu sa jednom kriminalnom ekipom iz tog grada i da ih štiti, a poseban bes pripadnika MUP-a izazvalo je gaženje saobraćajca.

Na pitanja o postupcima protiv policijskog službenika Gorana Ilića koja je uputila redakcija Nova.rs, MUP Srbije nije odgovorio.

VIDEO: Bivši inspektor SBPOK Božidar Stolić, osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram