"Malčanski berberin", višestruko osuđivani silovatelj, pedofil i otmičar Monike Karimanović (12) iz okoline Niša, u narednom periodu proći će niz testova ličnosti i ispitivanja ponašanja koji će pred sudom dati odgovor na pitanje koje muči celu Srbiju: Da li je uračunljiv i može li biti osuđen na doživotnu robiju?

Osumnjičeni za otmicu i silovanje dvanaestogodišnje devojčice iz Suvog Dola minule nedelje je prebačen iz istražnog pritvora Kazneno-popravnog zavoda u Nišu u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde je upućen na veštačenje na predlog Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Posle procene stručnjaka, istraga će se opredeliti o eventualnom podizanju optužnice ili donošenju odluke o lečenju. Tu odluku budnim okom prati cela Srbija, pitajući se šta će se desiti ukoliko Jovanović bude proglašen neuračunljivim i da li će takav monstrum izbeći kaznu doživotnog zatvora?

Ukratko, odgovor na ovo pitanje je – ne. Ukoliko se dokaže krivica Malčanskog berberina, on će do kraja života ostati zakatančen, samo je pitanje da li će to biti u nekoj specijalnoj ustanovi za lečenje ili zatvoru.