Foto:Shutterstock

Lov je veoma opasan hobi koji godišnje u Srbiji odnese bar jedan život, a nekoliko lovaca završi ranjeno. Ubistva u lovu se tretiraju kao da su iz nehata, a stroga pravila koja bi trebalo da se u lovištima poštuju često se zaobilaze.

Juče je u ataru sela Kaletinac kod Gadžinog Hana od metka drugog lovca poginuo Predrag M. (58).

“Bio sam u tom delu sela zbog sakupljanja šljiva. Pucalo se na sve strane. Nesreća je što je čovek poginuo, ali i nama su fijukali meci dok smo bili u voćnjaku i strahovali smo pri povratku da nas ne pogodi neki zalutali kuršum. Mislim da današnja organizacija lova nije bila kako je to propisima predviđeno, već se pucalo kao u šenluku na svadbi”, kaže S. S., meštanin Gadžinog Hana.

Nakon istrage utvrđeno je da pogođen je u butinu, a metak mu je povredio arteriju i on je iskrvario. Prema nezvaničnim informacijama, on je imao zaštitni prsluk, a inače se lovom bavio više od 20 godina kao i drugi lovac koji ga je usmrtio.

Kada je, kako navode očevici, upucan, Predragu su drugi lovci podvezali nogu, ali, kako lekari kažu, ne kako treba, te je on iskrvario na smrt.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije, Bratislav Ćirković, kaže da je dobio informacije da je reč o iskusnim lovcima, a istraga je tu da utvrdi da li su se držali svih propisa.

Bratislav Ćirković Foto:Screenshot/Youtube/MOJE SELO

„Imali su obavezu da nose fluorescentne prsluke, a da li su se pridržavali pravila ili su ih zaoblizali čekamo da utvrdi istraga. Mi uvek apelujemo na ljude da je bezbednost najvažnija, da je na prvom mestu i da je jedno od osnovnih pravila nositi taj prsluk. Takođe, u ovom godišnjem dobu vegetacija je jača, pa je teže uočiti čoveka među zelenilom“, kaže Ćirković za Nova.rs.

On ističe da se dešava da dođe do tragedije ovog tipa kao u Gadžinom Hanu i da je tu reč o nepažnji.

„Mora da se ima uvid u to gde se nalazi drugi lovac i da se obeleži teritorija i da se ne puca na tu stranu. Nema pucanja dok ne budemo sigurni da je sto odsto sigurno. E, sad, mnogi se toga ne pridržavaju. Tim povodom insistiraćemo da se donese zakonska odredba da se svake godine proveravaju licence lovaca i da oni svake godine rade testove. Mislimo da ćemo tako povećati bezbednost“, kaže predsednik Lovačkog saveza Srbije i ističe da godišnje u proseku pogine jedna osoba u lovu, a da je broj ranjavanja nešto veći.

Posted by Miodrag Trofej Streljana Zarkovic on Субота, 02. новембар 2019.

Osim prsluka za bezbednost, veoma je važno u kom položaju je puška koju nosi lovac. Ona, kako za Nova.rs kaže Miodrag Žarković, vlasnik streljačkog kluba „Trofej“, mora da bude ukočena ili prelomljena.

„Veoma je važno držanje oružja kada se ono nosi. Puška mora biti ukočena ili prelomljena na pola. Jedino je tako sigurno da neće da opali ako vi to ne želite. Kada ste sto odsto sigurni da ste videli svoj plen, onda je otkočite i pucate. U suprotnom, može doći do raznih tragedija. Ja lično sam propustio mnogo divljači kada sam bio u lovu, jer sam znao da se u tom pravcu nalazi drugi lovac. A dešavalo se da se lovac oklizne, pa opali metkom sam sebe u nogu, baš zato što mu puška nije bila ukočena. Ili da puca kroz kukuruz, a tamo se nalazi drugi lovac, pa ga pogodi“, kaže Žarković i ističe da je od svega najvažnija bezbednost kada se ide u lov i da stručno lice to uvek istakne više puta pre nego što pusti ljude u lovište.

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

Ubistvo u lovu kod nas se tretira kao ubistvo iz nehata, a predviđene kazne su od 6 meseci do 5 godina.

„Naše krivično zakonodavstvo, za razliku od nekih drugih, ne poznaje ubistvo u lovu, već ubica odgovara za ubistvo i nehata. To je takozvano privilegovano ubistvo kod kojeg nije postojao umišljaj, niti namera da dođe do smrtne posledice. Najčešće su to slučajna, nehatna ubistva. Kazna za to je blaža, od 6 meseci do 5 godina. U svetu i sudskoj praksi ima nekoliko slučajeva da su iscenirana ubistva u lovu da bi se dobila lakša kazna, čak su na taj način izvršeni i neki politički atentati. U takvim slučajevima od velikog značaja su svedoci, nalazi forenzičara, obdukcioni i balistički nalaz. Tada se analiziraju i okolnosti između žrtve i ubice. Na primer, slučaj kada ubije u lovu ljubavnika njegove žene, odmah stvara sumnju da to nije nehatno ubistvo, nego sa umišljajem“, kaže advokat Predrag Savić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare