Foto: Goran Srdanov, Skupština Srbije

Haški sud danas je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjericu Radetu kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.Kineski sudija Liu Daćun (Liu Daqun) zatražio je da "Srbija sprovede nalog za hapšenje optuženih...kako bi omogućila njihovo prebacivanje u sedište Mehanizma", pravnog naslednika Haškog tribunala.

U sudijinom nalogu piše da su ključni svedoci protiv Jojića i Radete ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji.

„Uprkos činjenici da optuženi više nisu poslanici u Narodnoj skupštini Srbije, svedoci su ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svedoče, ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim“, naglasio je sudija Daćun.

Svedoci su, kako piše u nalogu, sudu preneli „informacije koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost za mogući uticaj koji bi sudjenje u Srbiji imalo na bezbednost, privatnost i dobrobit svedoka i njihovih porodica“.

Pročitajte još:

Sudija Daćun je još jednom naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom saradjuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda, te da ta odredba „preteže svaku domaću zakonsku prepreku“.

Vlasti Srbije prethodno su obavestile sudiju Daćuna da Jojić i Radeta više nisu poslanici Skupštine Srbije i ponovo izrazile „punu spremnost“ srpskog pravosudja da im sudi.

Odbijanje svedoka da svedoče u Srbiji bio je glavni razlog zbog kojih je Mehanizam ranije preinačio svoju prvobitnu odluku da proces Jojiću i Radeti ustupi Srbiji i odlučio da proces ipak bude održan u Hagu.

Tužiteljka Dajana Elis (Diana Ellis) ranije je zatražila da predsednik haškog suda ponovo Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zbog odbijanja da dvoje radikala uhapsi i izruči u Hag. Predsednik suda Karmel Adjijus (Carmel Agius) je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti da Beograd ne saradjuje u ovom predmetu.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

S proleća 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

To tumačenje, sud u Hagu je odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd ima obavezu da saradjuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

Posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam, 2017. je doneo odluku da sudjenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji.

Nakon žalbe tužilaca, apelaciono veće je naložilo da sudija Daćun razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi sudjenje bilo održano u Srbiji.

U martu prošle godine, sudija Daćun poništio je prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu. Istovremeno, vlastima Srbije, sudija je uputio nalog za njihovo hapšenje i izručenje.

Kao obrazloženje za to, kineski sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu „nedvosmisleno“ izjavili da neće svedočiti ako sudjenje bude u Srbiji zbog „ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica“ Mehanizam je, u februaru ove godine, odbacio žalbu Srbije na tu odluku, i potvrdio da će zvaničnicima radikala suditi u Hagu.

Sudija Daćun je, krajem jula ove godine, pozvao Srbiju da ga izvesti šta je preduzela da sprovede nalog za hapšenje i izručenje Jojića i Radete.

Vlasti u Beogradu ostale su, u odgovoru, pri stavu da ne postoji zakonski osnov za hapšenje i izručenje Jojića i Radete, ponovo izražavajući spremnost srpskih sudova da preuzmu proces.

Tužiteljka Elis ocenila je, potom, da Srbija „upadljivo ignoriše“ naloge za hapšenje, naglašavajući da Beograd, uprkos svom negiranju, ima zakonsku obavezu da saradjuje s haškim sudom i u predmetima za nepoštovanje suda.

Pročitajte još:

Zastupnica optužbe je podsetila da je zbog toga predsednik haškog suda već prijavljivao Srbiju Savetu bezbednosti UN, podvlačeći da je zvanični Beograd ranije već izručivao optužene za nepoštovanje suda.

Štaviše, podvukla je Elis, isti sudija Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema zakonskog osnova za izručenje Jojića i Radete, 2008. je doneo rešenje o izručenju Ljubiše Petkovića, još jednog radikala optuženog za nepoštovanje Tribunala.

Petkoviću je sudjeno pred Tribunalom i osudjen je na tri meseca zatvora.