Foto: EPA PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC

Autor knjige o građanskom otporu radikalskoj vlasti u Zemunu '90-tih "Okupirani grad" Dragan Stojković rekao je da naprednjaci u Srbiji danas rade isto ono što su radikali radili u Zemunu u poslednjoj deceniji prošlog veka.

Stojković, koji je i građanski aktivista i izdavač, rekao je u intervjuu za portal Al Džazira da je SRS ’90-tih bio „pretis lonac“ koji se danas pretvorio u SNS lokomotivu.

On je istakao da sve što je započeto u Zemunu sa urbanističkim divljanjem nastavljeno danas na jednom višem nivou, a da je vrhunac – projekat „Beograd na vodi“.

„Da se razumemo – vizija ‘Beograda na vodi’ nije sporna, postojala je mnogo decenija ranije, ali ovakva realizacija, bez poštovanja osnovnih pravnih procedura, bez stručne i javne rasprave, predstavlja samo nastavak onog nasilja koje je započeto bespravnom gradnjom po Zemunu i okolini 1997. godine“, rekao je Stojković.

Prema njegovim rečima, u suštini nema razlike izmedju radikala i naprednjaka, osim u promeni imena partije i „u promenjenim odelima, preuzetoj političkoj agendi neoliberalizma koja se, obogaćena nacionalizmom, pretvara u varijetet savremenog totalitarizma, lične diktature i fašizma“.

Stojković podseća da su od početka svoje vladavine u Zemunu, radikali – kao što to rade danas naprednjaci na nivou države – „gazili zakone i prisvajali javno dobro, bilo da je reč o opštinskom budžetu, bilo da je reč o opštinskom zemljištu ili poslovnim prostorima“.

„Osnovni tadašnji zahtev pobunjenih građana, okupljenih u Savez nezavisnih građana za Zemun, bio je da se primenjuje zakon“, rekao je Stojković.

Nedavno objavljena knjiga Dragana Stojkovića „Okupirani grad“ tematizuje, uz pregršt dokumenata, autentični protest Zemunaca protiv vlasti Srpske radikalne stranke u ovoj opštini od 1997. do 1999. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare