Milan Đorđević, Foto: Printscreen

Milan Đorđević Đokin, koji je u oktobru prošle godine smenjen sa čela Sindikata radnika EPS, rekao je gostujući na televiziji Insajder da je rešenjem suda vraćen na mesto predsednika i da bi ta odluka samo trebalo da se formalno unese u registar. Smena je usledila istog dana kada je na protestu ispred centrale EPS u javnost izneo tvrdnje da se Sektor unutrašnje kontrole zloupotrebljava za praćenje i prisluškivanje. O tom slučaju je, kako kaže, dva dana saslušavan u policiji.

Đorđević kaže da je saslušan u vezi sa tvrdnjama o zloupotrebama Sektora unutrašnje kontrole EPS-a. Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije je za Insajder potvrdilo da u tom slučaju vodi predistražni postupak.

„Ispitivan sam u policiji u Beogradu dva dana. To ispitivanje je trajalo 15 sati, na navode koje sam dao tada na protestu u Balkanskoj ispred zgrade Elektroprivrede Srbije da je Milorad Grčić izdao naredbu da se meni polome obe ruke i obe noge i da mi se kidnapuje dete da mene psihički slome. I to sam dobio informaciju od čoveka koji je to trebalo da mi uradi, koji je radio tada u Unutrašnjoj kontroli EPS, koji je tražio da se sastane sa mnom, seo preko puta mene i rekao mi to u lice. I ja kažem: „Izvini, ko je to tebi naredio?“ Kaže: „Lično gospodin Grčić i Nenad Dilberović, šef unutrašnje kontrole“, navodi Đorđević i dodaje da on već dve godine u javnosti govori o kupovini softvera za prisluškivanje.

Kult straha, pretnji i mobinga bio je prisutan u Elektroprivredi Srbije dok je Milorad Grčić obavljao funkciju v.d. direktora, kaže Đorđević koji se 27 godina nalazio na čelu sindikata radnika ovog preduzeća, sve dok ga u oktobru prošle godine nisu smenili.

„Ja kao rudar sam uvek govorio – rudar je išao uvek na posao pevajući. U poslednje dve godine ljudi su išli kao na streljanje. To je strašno. Svako svakoga je slušao, svako svakoga se plašio, svako je zazirao od svakoga. To je neverovatna stvar u šta se EPS pretvorio. I ja sam se na kraju definitivno usprotivio gospodinu Grčiću i rekao: „Čoveče, ne može više ovako“, kaže Đorđević.

Kako navodi, do podele između kolega u sindikatu došlo je pod uticajem poslovodstva bivšeg v.d. direktora Milorada Grčića, a mandat mu je otet „pod pretnjom oružjem i Unutrašnjom kontrolom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje da li je ponovo predsednik Sindikata radnika EPS-a, kako je prošle nedelje predstavljen u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike ili ipak nije, jer u zvaničnom registru i dalje nema njegovog imena, Đorđević odgovara da on „faktički“ jeste predsednik.

„Mene su navodno smenili 22. oktobra prošle godine. Ja sam dobio 24. februara presudu Prvog opštinskog suda da su ništavne te odluke i vraćen sam ponovo na mesto predsednika Sindikata radnika EPS-a i sada čekam potvrdu pravosnažnosti te odluke i da nastavim da radim svoj posao“, objašnjava Đorđević.

Milorad Grčić, facebook post, anketa
Milorad Grčić, facebook post, anketa

Kolaps koji se dogodio 12. decembra u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu razlog je zbog kojeg je Milorad Grčić, prema mišljenju Đorđevića, „dobrovoljno nateran da podnese ostavku“.

„Ja sam u četvrtak čuo, kao i svi ostali radnici u EPS, da je gospodin Grčić sporazumno raskinuo radni odnos i otišao iz EPS-a. Ne znam šta je tačan razlog zaista, ne mogu da licitiram, ali srećan mu put“, kaže Đorđević i dodaje da nema podatke dokle je ta istraga stigla.

Kaže i da ga niko nije zvao kako bi u vezi sa kolapsom i havarijama u EPS-u u decembru i januaru dao izjavu iako je preko pojedinih medija doveden u vezu sa sumnjama da je u pitanju bila sabotaža.

„Mene nisu zvanično pozvali. Verovatno je to neko na nekom nivou odbacio jer je to bilo potpuno sumanuto, jer su to bili tekstovi, po nekim mojim saznanjima, koje je gospodin Grčić finansirao. Nažalost, izgoreo nam je odlagač, najnoviji bager u Kolubari, 18,8 miliona evra košta nov, a bager je 2018. godine pušten u rad tako da je to najnoviji odlagač u Kolubari u sistemu. I oko tog bagera sam ja pominjan da sam učestvovao ili organizovao sabotažu i uradio sam neku diverziju. Katastrofa, to je strašno“, kaže Đorđević.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, EPS je dobio novo rukovodstvo, odnosno novog v.d. direktora Miroslava Tomaševića. Đorđević kaže da u njega ima poverenje.

„Novi v.d. direktor EPS-a, gospodin Tomašević je preduzeo niz radnji da bi počela normalizacija proizvodnje uglja, samim tim i električne energije. S obzirom da je poznato da u Srbiji 70-74 odsto od ukupne proizvodnje električne energije se dobija upravo iz uglja. Iskreno, očekujem da ćemo mi ovu zimu dočekati spremni. Trebaće nam godinu-dve do potpune stabilizacije“, navodi Đorđević.

Na pitanje da li je Sindikat spreman da da zeleno svetlo za umanjenje zarada u EPS-u, imajući u vidu tešku situaciju i činjenicu da su plate u tom javnom preduzeću daleko iznad republičkog proseka, Đorđević kaže:

„Naše zarade su među najnižima u ovoj zemlji. Evo zašto – prosek naše zarade je oko 90.000 u neto iznosu. Mi radimo 365 dana u godini, u kontinuitetu, bez prekida, i kod nas zarada varira od mesta do mesta u zavisnosti koliko radnih dana ima. Mi imamo osnovnu zaradu sada u Elektroprivredi Srbije nižu od minimalca, u ovoj zemlji, sve ostalo su dodaci na zarade, a kad kažem dodaci to je smenski rad, to je noćni rad, to je rad nedeljom, to je na dan državnog praznika. Topli obrok, regres, sve je u tih 90 ili 100.000. Naša polovina zarade je osnovna zarada, a polovina su dodaci“.

Đorđević je, na kraju, poželeo radnicima da EPS izađe iz krize i naveo da radnici EPS-a rade 24 sata dnevno i da nemaju vremena „ni za kakav piknik, ni za kakve šetnje, ni za pištaljke“.

BONUS VIDEO: Kako je Milorad Mića Grčić shvatio odgovornost zbog energetskog kolapsa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar