Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novinari Insajdera imali su uvid u službenu belešku MUP-a koja pokazuje da je policija pre više od godinu dana bila zvanično upoznata sa tvrdnjama da se Sektor unutrašnje kontrole zloupotrebljava za praćenje i prisluškivanje.

U Srbiji prisluškivanje nije tema samo kada su u pitanju organizovane kriminalne grupe, već se to vezuje i za Elektroprivredu Srbije. Mesecima unazad iz Sindikata EPS-a, opozicija i mediji iznosili su informacije o tome da se Sektor unutrašnje kontrole EPS-a zloupotrebljavao. Isto toliko EPS demantuje takve navode, piše Insajder.

Informacije o dešavanju u EPS-u pre više od godinu dana prijavljene su MUP-u. Na osnovu iskaza jednog od povremeno angažovanih u Sektoru unutrašnje kontrole EPS-a u MUPu Srbije napisana je i zavedena službena beleška. Prema sadržaju te službene beleške operacijama prisluškivanja rukovodio je tadašnji šef sektora unutrašnje kontorle EPS-a, i bivši policajac, Nenad Dilberović.

Pročitajte još:

U prostorijama EPS-a na Ceraku, kako se navodi, nalazila se posebna prostorija namenjena nadzoru u kojoj su se nalazili GPS uređaji, parabolički mikrofoni, dvogledi sa video zapisom i za noćno osmatranje kao i komercijalni uređaj za otkrivanje prislušnih uređaja. Prema iskazu koji je zaveden u policiji pripadnici sektora unutrašnje kontrole EPS-a nadzirali su telefone i kompjutere zaposlenih, postavljali GPS i prislušne uređaje u automobile koji pripadaju EPS-u, privatne automobile zaposlenih u tom javnom preduzeću, ali i u automobile onih koji nemaju nikakve veze sa EPS om. Pripadnici sektora unutrašnje kontrole međusobno su komunicirali putem aplikacije WeChat.

U službenoj belešci se opisuje i slučaj koji ukazuje na to da su informacije koje sektor unutrašnje kontrole EPS-a prikupi o zloupotrebama u tom javnom preduzeću, umesto MUP-u, prosleđivani pojedinim rukovodiocima EPS-a kao I da su neki završavali kod bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, sada optužene za trgovinu uticajem.

Svedok je izjavio I da su pripadnici Sektora unutrašnje kontrole nosili oružje, službene značke, vozili automobile sa blinkerima. Koristili su, kako navodi, baze MUP-a o organizovanom kriminalu, i bili u stalnom kontaktu sa pripadnicima BIA.

EPS je više puta demantovao tvrdnje opozicije i pojedinih medija -u objektu na Ceraku u prostorijama koje koristi sektor za unutrašnju kontrolu ne postoji tehnička soba opremljena savremenim uređajima i softverom koji se može koristiti za praćenje i prisluškivanje.

Pročitajte još:

Na pitanja Insajdera povodom činjenice da postoji i službena beleška zavedena u MUP-u na osnovu iskaza bivšeg radnika odnosno svedoka , ni bivši director EPS-a Milorad Grčić ni šef sektora unutrašnje kontrole Nenad Dilberović nisu odgovorili.

Tužilaštvo: Predistraga se vodi, ali je tajna

Na pitanje Tužilaštvu za organizovani kriminal da li se vodi postupak i da li je deo postupka i službena beleška koja pokazuje da je MUP o ovim sumnjama bio obavešten pre više od godinu dana dobili smo kratak odgovor:

“U toku je predistražni postupak koji je strogo poverljiv s obzirom da otkrivanje podataka ugrožava samo vođenje predistrage”.

Tvrdnje o zloupotrebama sektora unutrašnje kontrole EPS-a prvi put su se čule javno u oktobru prošle godine iz sindikata tog javnog preduzeća. Predstavnici opozicije su čak tvrdili da je tadašnje rukovodstvo predvođeno Grčićem prisluškivalo i oca predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

BIRN je objavio informacije o tome da je EPS 2019. nabavio bolji softver za skrivanje telefonske komunikacije od onih koje su koristile kriminalne grupe, pa i grupa Veljka Belivuka. Predstavnici vlasti samo su poručili da će se slučajem baviti nadležne institucije – i to je bilo sve.

U međuvremenu je u februaru ove godine Grčić podneo ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a, ali je zvaničan razlog bio niz incidentata i kolaps elektroenergetskog sistema.

BONUS VIDEO: Prislušni centar u zgradi EPS na Ceraku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare