Foto:Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na zgradi Počasnog konzulata Republike Srbije u Plovdivu u ponedeljak uveče ispisan grafit "Srbe na vrbe".

Ministarstvo je u saopštenju pozvalo nadležne organe u Bugarskoj da najhitnije reaguju i pronađu vinovnika ovog incidenta.

Dodaje se da je ambasada Srbije u Sofiji zvaničnim putem obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske o ovom događaju.

„Reč je o pokliču pod kojim su činjeni najmonstruozniji masovni zločini nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske i koji je bio šovinističko geslo i tokom proterivanja srpskog stanovništva iz Republike Hrvatske u takozvanim operacijama Bljesak i Oluja. Uvereni smo da nije reč o provokaciji upućenoj od strane bugarskih građana, budući da su naše države i narodi uspostavili visok nivo poverenja i prijateljskih odnosa, zbog čega upravo i verujemo da će brzom i odlučnom reakcijom incident biti rasvetljen, a počinilac priveden pravdi“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

BONUS VIDEO: Incident ispred Haga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare