Viktor Gostiljac Foto: N1
Viktor Gostiljac Foto: N1

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac smatra da je neprikladna i za advokaturu uvredljiva izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića koji je sinoć u emisiji "Ćirilica" rekao da su poslanici autentičnim tumačenjem tri zakona hteli da od samovolje advokata zaštite ne banke, već državu.

„Razumem nameru onih koji su predlagali autenticno tumacenje tri zakona, njihova namera nije bila da se zaštite banke, već država, da se zaštitimo od samovolje advokata, jer nisu oni danas štrajkovali zbog naroda već zbog sebe“, rekao je Vučić pored ostalog.

Gostiljac u pisanoj izjavi kaže da je Vučićeva izjava i protvrečna, jer se, i predsednik složio sa time da su, kako navodi, autenticna tumačenja bila uperena protiv građana.

„Nije advokatura predložila ta tumačenja, nego poslanici vladajuće stranke. Ovo je nakon predloga da bez plaćanja sudske takse nemate pravo na sudsku zaštitu, drugi predlog koji je uperen protiv svih nas, građana ove države. U oba slučaja advokatura je stala u odbranu građana, ali i samih advokata, na šta ima pravo“, naveo je predsednik AKS.

Dalje je ocenio da „kakav je odnos prema advokaturi u jednoj državi govori mnogo, i o toj državi, i o advokaturi“.

Zbog toga je, kako je dodao Gostiljac, vrlo bitno da se vodi računa kada predstavnici države govore o advokaturi, jer je to profesija koja je osetljiva na svaku vrstu pritiska.

BONUS VIDEO: Gostiljac izjava albanski lobi SNS poslanici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare