Radoje Zvicer
Foto: Printscreen/Facebook/Антон Геращенко/detective-info.com.ua

Petru Lazoviću, službeniku crnogorske tajne službe ANB određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je bio "krtica" kavačkog klana, te da je bio u stalnoj komunikaciji sa Radojem Zvicerom. Ubrzo potom na granici sa Albanijom uhapšen je Mojkovčanin Radovan Pantović, koji se takođe dovodi u vezu sa ovom kriminalnom organizacijom iz Kotora. Jedini kome niko ne može da uđe u trag je vođa klana, neuhvatljivi Radoje Zvicer.

Danas je potvrđena optužnica protiv Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, u kojoj se opisuje da je oformio kriminalnu organizaciju sa ciljem da likvidira Zvicera i Slobodana Kašćelana, drugog navodnog šefa kavačkog klana.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić u novembru i decembru 2020. godine u Crnoj Gori, tako što je putem tekstualnih poruka preko kriptovanih mobilnih telefona nudio četiri miliona evra, podstrekavao na ubistvo Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Okrivljeni Vukotić je, piše u optužnici, preko aplikacije SKY poslao Emilu Tuzoviću poruku “ako dvojicu derne, četiri će se dati”, te u nastavku komunikacije određuje da se radi o Zviceru i Kašćelanu.

Zvaničnicima Srbije i Crne Gore, kao i medijima, puna su usta Radoja Zvicera (40), ali, makar što se Srbije tiče, većina optužbi ostaje na rečima. Od silnih priča o švercu tona kokaina, umešanosti u brojne likvidacije, pa do navodnih priprema za atentat na predsednika Republike Aleksandra Vučića, sve je spalo na bagatelno delo falsifikovanje ličnih isprava.

Koliko se u javnosti Srbije zna, protiv Radoja Zvicera vodi se jedan jedini postupak, u Novom Sadu i to za krivčno delo „navođenje na overu neistinitog sadržaja i falsifikovanje isprave“. Osim Zvicera, na optuženičkoj klupi se nalazi i bivši policajac Milenko Đukić, kome se na teret stavlja da je vođi kavačkog klana omogućio da dobije srpska lična dokumenta. Nije jasno ni da li je država Srbija za njim raspisala poternicu.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Radoje Zvicer je uspevao prilično dugo da se drži u senci, čak i kada je počeo bespoštedni rat dva zaraćena kotorska klana – kavačkog i škaljarskog. Dugo je Slobodan Kašćelan važio za glavnog čoveka Kavčana, ali se vremenom ispostavilo da je mozak te organizacije zapravo Zvicer, lukav, pametan, sposoban, ali i osvetoljubiv i nemilosrdan. Za njega se sumnjalo da stoji iza nekih od najkrvavijih likvidacija čiji su cilj bili istaknuti članovi škaljarskog klana, izrešetani u Atini i na Krfu.

Kolika je moć Radoja Zvicera pokazalo se kada je ugostio svoje beogradske prijatelje i saradnike, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su u to vreme bili na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Na volšeban način su dvojica vođa franšize kavačkog klana u Beogradu, uspeli da dođu do Kotora i budu gosti na Zvicerovoj slavi. Tek kada su isplivale fotografije na kojima su Zvicer, Belivuk, Miljković, pripadnik tajne službe ANB Lazović i policajac Ljubo Milović, postalo je jasno ko sve radi za Zvicera.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Ali, kada su počela hapšenja po Srbiji i Crnoj Gori, videlo se zaprao ko je najvažnija figura u kavačkom klanu. Policija nije imala mnogo poteškoća da locira i privede Slobodana Kašćelana, ali je  Radoje Zvicer, naravno, ponovo umakao.

Ovo nije prvi put da Zvicer nestane, a mnogo više uspeha u njegovom pronalaženju imali su njegovi neprijatelji iz škajarskog klana nego balkanske policije. Doduše, kada se vidi spisak policajaca uhapšenih u Srbiji i Crnoj Gori zbog veze sa klanovima, pitanje je da li je Zvicer uopšte i bio ozbiljno tražen.

Ono što nisu mogle policije, uspela je u maju 2020. godine ekipa za likvidaciju škaljarskog klana, najverovatnije uz pomoć „svojih“ policajaca. Oni su uspeli da lociraju Zvicera i naprave mu zasedu. Neuhvatljivi kavčanin nalazio se u elitnom delu ukrajinske prestonice Kijevu. Zvicer je krenuo na trčanje, kada su na njega zapucali napadači. Teško je ranjen, a život mu je spasila supruga Tamara, koja je izvukla pištolj i uzvatila vatru. To je zbunilo i omelo napadače koji su uspeli da pobegnu, ali su kasnije pohašeni.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Ispostavilo se da se Zvicerovi, naročito Tamara, nisu baš krili. Ona je imala firmu koja se bavila trgovinom, a ni Radoje se baš nije krio. Živeli su luksuzno u delu Kijeva, gde kvadrat košta i do 15.000 evra.

Vođa kavačkog klana se brzo oporavio, a nijedna od zainteresovanih država, koji su ga toliko pominjale, nisu zatražile izručenje. On se vratio u Crnu Goru kao slobodan čovek, a možda i vrhunac drskosti bio je kada je ugostio Velju Nevolju i Marka Miljkovića. Čak je na društvene mreže postavljen i video klip sa Zvicerove slave.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Ali, sa provaljivanjem Skaj aplikacije i lavinom dokaza protiv pripadnika klanova, ali i policajaca, koji su stigli u Crnu Goru i Srbiju iz inostranstva, među kojima su se našli i dokazi protiv policajaca, situacija se preokrenula. Za sve osim za Radoja Zvicera. Počela su redom hapšenja, od Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i policajaca Gorana Papića i Božidara Stolića u Srbiji, do još krupnijih riba u Crnoj Gori.

Ali, od „Borna“, kako je navodno bio nadimak Radoja Zvicera na Skaju, nije bilo ni traga ni glasa. Za sada je ovaj mafijaški bos brži i od policije i od tužilaštva.

BONUS VIDEO: Kako su sarađivali Velja Nevolja i kavački klan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar