Vinko Pandurević Foto:MICHAEL KOOREN / AFP / Profimedia

Haški osuđenik, i bivši oficir Vojske Republike Srpske general Vinko Pandurević (61) koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, zaražen je koronavirusom i nalazi se u teškom stanju na intenzivnoj nezi u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Pandurević, koji se Haškom tribunalu dobrovoljno predao u martu 2005. godine, odslužio je dve trećine kazne i pušten je iz zatvora 2015. godine.

Inače, Pandurević je rođen u mestu Jasik kod Sokolca a u ratu je bio komandant Zvorničke pešadijske brigade u sastavu Drinskog korupsa. Vinko je učestovao u sukobima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vinko je optužen za zločine na području Srebrenice i Zvornika u julu 1995. godine, kao komandant Zvorničke brigade i osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje ubistava i progon muslimana sa područja Srebrenice, a oslobođen je svih drugih tačaka optužnice, uključujući i optužbe za genocid i konspiraciju za počinjenje genocida. Odlužio je više od 10 godina kazne, a nakon toga je oslobođen.

Živi u Beogradu sa suprugom i sinovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar