Foto:Amir Hamzagic/ATAImages;MUP srbije;Nova.rs

Iako je Dijana Hrkalović pokušala da se "opere" i da svu krivicu svali na svog bivšeg nadređenog, nekadašnjeg ministra Nebojšu Stefanovića, u MUP Srbije se njenog mandata sećaju kao vremena terora.

„Dijana Hrkalović je vojnik partije, to je i sama izjavila i kao takva je došla u policiju. Ono što je tamo radila nema veze sa policijskim poslom, a njene tvrdnje su laž do laži“, izjavio je za Nova.rs potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović i dodaje da ona nije bila obični službenik koji je samo izvršavao naređenja pretpostavljenih.

Pročitajte još:

„Prvo, po Zakonu o policiji, svaki policajac ima ne samo pravo, već i obavezu da odbije da izvrši protivzakonito naređenje i da to prijavi Unutrašnjoj kontroli, tako da te njene tvrdnje da je nešto radila zato što joj je tako naređeno ili nisu tačno ili ona uopšte ne zna zakone i propise. Drugo, što se tiče priče o kontaktiranju sa postupajućom tužiteljkom u slučaju ubistva Vlasrimira Miloševića (ubistvo na šinama prim. aut), Nataše Krivokapić sa Dijanom Hrkalović. Postupajući tužilac je u direktnom kontaktu sa operativcem, inspektorom Odeljenja za krvne delikte, koji radi na tom slučaju, on ne treba ništa da traži preko bilo koga u Upravi kriminalne policije, pogotovo ne od sekretara UKP“, objašnjava Dumanović.

On je dodao da je jučerašnji intervju Dijane Hrkalović gde je ona iznela tvrdnje koje nju naizgled oslobađaju svake krivice a svu odgovornost prebacuju na bivšeg ministra Nebojšu Stefanovića, izazvao burnu reakciju u policiji.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Dobio sam poruke od nekoliko sadašnjih funkcionera policije koji su bili revoltirani i rekli su mi, posle desetak minuta, da ne mogu više da gledaju i slušaju njenu priču. To je ionako bila priča pre sveta za glasače njene stranke, Srpske napredne stranke, a svako ko je u policiji zna da su mnoge stvari koje je rekla ili laž ili posledica neznanja osnova policijskog posla. Zbog toga će Novi sindikalni policijski savez podenti krivičnu prijavu protiv nje, Nebojše Stefanovića i njihovih tadašnjih saradnika zbog zlouptorebe položaja“, najavljuje potpredsednik ove dindikalne organizacije.

On naglašava da, formacijski, Dijana Hrkalović nije imala uopšte nadležnost da se meša u policijske istrage niti pravo da zahteva da se njoj podnose izveštaji ili da ima uvid. Takođe nije ni danas razjašnjeno njeno pojavljivanje  u uniformi tokom incidenta sa Boškom Obradovićem, liderom „Dveri“ na lokalnim izborima u Lučanima.

Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja sam poslom dolazio u sedište UKP u Palati Srbije i sretao prethodne državne sekretare MUP-a, možda stotinak puta, nikada se niko od njih nije ponašao kao Dijana Hrkalović. Kako je bilo moguće da ona obavlja i funkciju sekretarke UKP i da bude V.D. načelnik UKP? Ona je vedrila i oblačila, smenjivala i  postavljala kadrove, uklanjale kadrove prethodnog ministra a postavljala pogodne. Mešala se i u rad sindikata, pokušavala da ukine reprezentativnost pojedinih sindikalnih organizacija a da forsira druge, to su samo neke stvari koje je radila. Ona je u jednom trenutku bila moćnija figura u MUP Srbije nego i sam Nebojša Stefanović“, objašnjava DUmanović.

Susret koji se nije desio

On je i sam imao kontakt sa Dijanom Hrkalović, koja je žarila i palila još dok je bila sekretar Uprave kriminalističke policije. Naime Dumanović i njegov kolega Trbojević su 2015. godine  podneli krivične prijave protiv rukovodilaca MUP-a koji su, kako tvrde, bez zvanične dokumentacije naređivali tajno praćenje na teritoriji strane države, što se odnosilo da praćenje tadašnjeg predsednika Republike Srbije na komemorativnom skupu u Potočarima. Krivična prijava je odbačena, ali je počeo progon Trbojevića i Dumanovića. Onda je Milan Dumanović dobio neobičan poziv.

Nebojša Stefanović na sajmu naoružanja Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Telefonom me je pozvala Dijana Hrkalović, koja je bila u tom trenutku sekretarka UKP. Ja sam u međuvremenu prebačen na niže radno mesto i raspoređen u Pančevo u uniformisanu policiju. Poziv je usledio u neobičajeno vreme, oko 15 časova, pred kraj radnog vremena. Pozvala me je da dođem u kabinet. To nije prksa. Odbio sam, na šta je ona rekla: „Tako vi poštujete svoje nadređene“. To samo govori koliko ona nije znala svoj posao, jer meni je, kao uniformisanom policajcu, u to vreme nadređen bio neko iz Uprave policije, koja je zadužena za uniformisani deo, a ne Uprave kriminalističke policije u čijoj ingerenciji su inspektori u civilu“, objašnjava Dumanović.

Posle je saznao da je trebalo da „namesti“ svog kolegu Trbojevića i da bi mu zauzvrat bila vraćena srara funkcija, ali taj „dil“ je za Dumanovića bio neprihvatljiv.

„Meni, nije jasno kako je ona uopšte prošla bezbednosne provere i to je pitanje koje treba uputiti BIA. I sama je rekl da se družila sa nekim navijačkim vođama Partizana, Prelom, Kićom, Kimiijem (Ljubomir Marković Kića, Đorđe Prelić Prela, Miloš Radisavljević Kimi). Neki od njih su osuđeni za ubistvo fancuskog navijača Brisa Tatona, drugi za druga krivična dela. I protiv same Dijane Hrkalović je podneta krivična prijava zbog napada na aktiviste kod Bogoslovije 2012. a ona je primljena u BIA. Kako je to moguće, osim ako nije bilo neke intervencije“, naglašava Dumanović.

Dijana Hrkalović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Što se tiče njenog objašnjenja o sumnjivom hapšenju Predraga Koluvije, u slučaju Jovanjica, potpredsednik NPSS kaže da to samo pokazuje koliko ona ne zna policijski posao.

„To uopšte nije neuobičajena praksa da jedna policijkska uprava hapsi lice na teritoriji druge policijske uprave. Ako vam neko beži sa drogom ili oružjem, pa napusti teritoriju Beograda, šta? Beogradska policija treba da prestane da ga juri jer nije u njihovoj nadležnosti? Isto tako, kada se primenjuju posebne istražne metode, kada se neka osoba prati, ono kako je ona objasnila, možda se radi u službi u kojoj je radila pre policije. Za policajce je naravno vrlo interesantno gde neko ide, sa kim se viđa, sa kim pije kafu, kako kaže Hrkalovićeva“, objašnjava Milan Dumanović.

Mali Senta i inspektor Jović kao opomena

Kako su prošli drugi koji su se usudili da protivureče Dijani Hrkalović pokazuje i primer pokojnog inspektora beogradske policije Dejana Jovića. Iako je sve radio po pravilima službe i prijavljivao sve soje kontakte sa „licima iz kriminogene sredine“ svojim pretpostavljenima, upravo mu je to i došlo glave. Tokom razgovora sa svojim doušnicima došao je do saznanja o nekim krivičnim delima i nije hteo da odustane od nekih istraga koje su uključivale i najteža krivična dela – ubistva.

Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Na kraju je inspektor Jović uhapšen, a kroz medije je puštena informacija da je on zapravo saradnik škaljarskog klana i da im prodaje informacije, kao i da je trgovao uticajem. Jović je uhapšen i uz veliku pompu mu je određen pritvor. Pušten je tiho, umesto krivičnih prijava usledio je disciplinski postupak, ali je izmešten iz svog odeljenja, Trećeg, za krvne i seksualne delikte i sklonjen u jednu malu kancelariju. Započeo je postupak za vraćanje na staro radno mesto, ali je dobio koronu i preminuo je u bolnicu, ne dočekavši potpunu „rehabilitaciju“.

Iako je bivša državna sekretarka MUP naglasila da 3 godine nema veze sa policjom, izgleda da je još nije minuo bes zbog postupaka nekih policajaca, pa je tako iskoristila priliku da napadne bivšeg načlenika Odeljenja za narkotike beogradske policije SLobodana Sentu Milenkovića zbog slučaja „Jovanjica“. Osim starih optužbi da je u sprezi sa Nebojšom Stefanovićem i stranm službama, ona je dodala i nove, da Milenković prodaje drogu. Inače, Milenković je sa svojim timom uhapsioi Predraga Koluviju, vlasnika imanja „Jovanjjica“ na kojoj je pronađena i zaplenjena ogromna količina marihuane. Iako je MUP svojevremeno izdao zvanično saopštenje u kojem je napisano da je u pitanju najveća plantaža u Evropi, Milenković se tim potezom nekome ozbiljno zamerio, jer je usledio prvo poivanje na poligrafsko ispitivanje, potom smena sa funkcije, pa puštanje glasina da je Mali Senta, kako je Milenković poznat u javnosti, otimao pare od dilera koje je hapsio, da bi na kraju Hrkalovićeva dodala i novu optužbu o preprodaji narkotika.

BONUS VIDEO: Novinar Vuk Cvijić o suđenju Dijani Hrkalović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare