Vladimir Gajić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nacrt Zakona o parničnom postupku je direktan pritisak bankarskog lobija koji utiče na povećanje korupcije u Srbiji i to rade preko Radnog tela koje vodi sudija Dragiša Slijepčević, a koji je njihov eksponent u pravosuđu, kaže za "Nova.rs" advokat Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke.

Kako Gajić podseća u razgovoru, reč je o sudiji koji je bio „duhovni otac“ reforme sudstva, pa je sa promenom vlasti prešao da bude sudija Ustavnog suda, a zatim doneo odluku da je reforma bila neustavna.

„Banke u Srbiji direktno utiču na povećanje opšteg nivoa korupcije. U trenutku kada postoje pravosnažne sudske odluke kojima su banke obavezne da vrate građanima novac, oni sada pokušavaju preko Skupštine Srbije koja nije nadležna jer je sudska vlast suverena u tumačenju zakona“, kaže Gajić za „Nova.rs“ i dodaje da je Slijepčević njihov eksponent.

Gajić je kazao da su instrumenti za takve pokušaje advokati „neznalice“ iz Srpske napredne stranke koji žele da tumače Zakon o obligacionim odnostima.

„To je kolosalna besmislica posebno jer je reč o Zakonu koji se uspešno primenjuje godinama i deo je naše pravne istorije“, kaže Gajić i dodaje da bi advokaticu iz Srpske napredne stranke Komora trebalo da izbriše iz svoje evidencije.

Pored toga, Gajić se osvrnuo i na komentar predsednika Aleksandra Vučića, koji je u „Ćirilici“ kazao da su advokati juče protestovali zbog sebe, a ne zbog naroda: „Tu najveću korist imaju advokati, a ne građani i običan narod, ne najsiromašniji, ljudi to treba da znaju“, rekao je Vučić.

„Uveren sam da, da je bilo ko pokrenuo proceduru najpre onu u vezi nacrta novog Zakona o parničnom postupku, a sada i ovu drugu kojom su u Skupštine tražili predlog za autentično tumačenje odredbi tri zakona, nije moguće da predsednik republike nije bio obavešten o tako krucijalnim stvarima“, kaže Gajić.

Advokati, protest
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsećanja radi, na platou ispred Skupštine Srbije protestovali su advokati prošle nedelje, zbog najavljenog autentičnog tumačenja odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u takozvanim bankarskim predmetima. Na protestu advokata, povodom autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, prisustvovali su istaknuti pravnici, poput Branislava Tapuškovića, Ivana Ninića, Dragoslava Ljubičanovića i Biljane Kajganić.

Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Tokom jučerašnjeg dana okupili su se i advokati u Nišu.

Bonus video: Protest advokata i blokada saobraćaja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare