Beograd 10.09.2021. Avalska ulica, rušenje, gradilište, investitor, Avalska ulica, Nikolaja Krasnova, obrušio se zid
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Deo ograde koja se naslanja na gradilište u Ulici Nikolaja Krasnova (bivša Avalska) na Vračaru počeo je da obrušava, a kablovi koji su iz susedne zgrade sprovedeni preko gradilišta su počupani. Stanari okolnih zgrada sada kažu da je sve izvesnije da će njihova zgrada završiti kao ona u Vidovdanskoj, kada je sedam porodica ostalo bez krova nad glavom.

Posledice bahatog, nestručnog i nebezbednog rušenja predratne vile u Ulici Nikolaja Krasnova na broju četiri već sada su počeli da se osećaju, jer su cigle iz ograde zgrade na broju šest počele da ispadaju, a kablovi su počupani najverovatnije kašikom bagera koji danima radi na pomenutom gradilištu.

„Pre svega oni uopšte nisu obavestili okolne zgrade da će započeti građevinske radove, nisu snimili stanje zgrade koje mogu da budu ugrožene građevinskim radovima. Kada su počeli radovi, nisu imali ni tablu, niti ogradu za bilo kakvu zaštitu. To je bila prelepa zgrada koja je nekada bila pod zaštitom, a Opština Vračar i Zavod su dozvolili rušenje“, priča nam stanarka iz susedne zgrade čiji identitet, zbog njihove bezbednosti budući da su izvođači radova već napali našu ekipu reportera, nećemo otkrivati.

Kako nam pričaju, prvu prijavu su podneli 16. avgusta komunalnoj miliciji, vračarskoj inspekciji i inspekciji Grada Beograda.

„Kada smo angažovali advokata podneto je i nekoliko prijava telefonskim putem komunalnoj miliciji i inspekciji Grada Beograda, a znam sigurno da su prijavljivale još neke komšije. Niko se nije pojavio. Prvog i drugog septembra đaci su prolazili tik uz gradilište, pošto je pored Osnovna škola „Sveti Sava“, a kamenice su samo letele. I to je prijavljeno inspekciji, nakon čega je stavljena zaštitna ograda i tabla. I dalje se građevinski radovi, kao što možemo da vidimo, izvode veoma nebezbedno“, kaže nam predsednica kućnog saveta susedne zgrade.

Avalska ulica, Nikolaja Krasnova, obrušio se zid
Foto: Privatna arhiva

Priča nam i da za sada postoji samo broj građevinske inspekcije pod kojim se vodi predmet, ali nema nikakvih odluka o kojima su obavešteni.

„U komunalnoj miliciji, na našu prijavu, kažu uvid u narednih sedam dana“, dodaje.

Osim toga, stanari se žale i na radnike zaposlene na gradilištu.

Beograd 10.09.2021. Avalska ulica, rušenje, bager, gradilište, investitor
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Bacali su kamenice ka komšijama, pretili su kada vide da ih neko od stanara snima, psuju prolaznike i prete ljudima koji ih prijavljuju. Čak je jedna od kamenica koja je poletela razbila prozor na parkiranom automobilu. Pozvana je bila i policija, ali nisu izašli na teren“, zaključuje ona.

Beograd 10.09.2021. Avalska ulica, rušenje, bager, gradilište, investitor
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećanja radi, pomenuta vila bila je zaštićena kao spomenik kulture, ali je to rešenje pod misterioznim okolnostima ukinuto i umesto da se takav status produži, započeto je sa rušenjem objekta, a onda su problemi na veoma atraktivnoj lokaciji počeli da se nižu.

Avalska ulica, rušenje, gradilište, investitor, Avalska ulica, Nikolaja Krasnova, obrušio se zid
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je ekipa portala „Nova.rs“ otišla u pomenutu ulicu, dočekao nas je bahati izvođač radova koji nam se predstavio kao „predstavnik investitora“ i najpre je pokušao da nas legitimiše, a zatim nam zapretio da će nam polomiti kameru ukoliko je ne ugasimo. Sutradan je na adresu naše redakcije stiglo izvinjenje od investitora.

Bonus video: Pretnje ekipi reportera portala Nova.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar