Podeli
Foto: Facebook/NeMir

“Čuo sam je kako peva na ulici u centru grada i zaljubio se u njen glas. Pevala je uglavnom pesme "Ekatarine Velike", onako strastveno, kao što Jovana zapravo sve u životu radi. Odmah sam je pozvao da peva sa nama u bendu” kaže Miroslav Bjeletić, gitarista i tekstopisac u grupi "NeMir", u kojoj više od godinu dana peva uhapšena Jovana Popović (24) iz Kikinde, autorka, sada već čuvene pesme "Bagra".

Činjenica da njihova koleginica i prijateljica već dvadeset dana leži u pritvoru požarevačkog zatvora Zabela, zbog navodnog kršenja mere o samoizolaciji, pogodila je i njene kolege iz benda.

“Rastuži me sama pomisao na nju tamo. Ona je divna mlada devojka, energična, lepo vaspitana, koja se u životu nije susretala ni sa kakvim negativnostima. I sam sam otac i zamišljam svoju ćerku u toj situaciji” kaže Bjeletić, inače i pedagog po struci.

Kolege iz benda ne sumnja u Jovaninu nevinost, a Miroslav ističe da je ovakva kazna, sve i da postoji njena krivica, prestroga i potpuno nehumana.

Jovana Popović, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ova suspenzija prava i potpuni izostanak zakona su zastrašujući. Sve i da jeste prekršila zakon mogla je biti u kućnom pritvoru. Ali, očigledno zakon, ako uopšte postoji, nije isti za sve”, dodaje Bjeletić.

On ističe da je njihov bend potpuno ujedinjen u podršci Jovani i da su njena eventualna politička uverenja ili angažman, potpuno nebitni.

“Ono u čemu se svi slažemo je da je ovo potpuno protivpravno, nehumano i neljudsko ophođenje prema slobodi misli. Ni mi u bendu ne mislimo isto, ali poštujemo tuđe mišljenje i stavove” kaže Bjeletić.

Jovana Popović uhapšena je pre 19 dana zbog navodnog kršenja samoizolacije na koju je usmeno obavezana od strane policajca po povratku iz Crne Gore, koja u tom period nije imala nijedan slučaj zaraženih korona virusom. Odmah joj je određen pritvor u požarevačkoj Zabeli, gde je već dvadeset dana u potpunosti odsečena od sveta i nema nikakve kontakte sa porodicom. Uprkos brojnim žalbama njenog advokata, pritvor joj se stalno produžavao zbog “opasnosti da ponovi delo”.

Jovani u ponedeljak ističe tačno 28 dana obaveznog katantina, tako da i osnova za produžetak pritvora automatski prestaje da postoji. Popovićeva je na završnoj godini Akademije umetnosti u Novom Sadu.