Hapšenje Deksterove grupe
Foto: Printscreen MUP Srbije/video

U velikoj akciji FBI nazvanoj "Trojanski štit", u kojoj je širom Evrope uhapšeno više od 800 kriminalaca, "palo" je i 18 Srba.

Srpske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u najveću akciju do sada i sve vreme su od tada pratile komunikaciju srpskih kriminalaca preko kriptovane aplikacije „Anom“ koja im je lukavo podmetnuta! Uhapšeni kriminalci, prema saznanjima „Blica“ bavili su se trgovinom velikih količina narkotika.

Pročitajte još:

Pripadnici FBI poslednjih nekoliko dana nalaze se u Srbiji i sarađuju sa našim službama i prate komunikaciju mnogih istaknutih članova srpskog podzemlja.

Podsetimo, u svetskim medijima juče je kao bomba odjeknula informacija da je FBI u protekle dve godine, preko lažne aplikacije pratio sve poruke kriminalaca koji su je koristili. Kriminalci su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije kojoj niko ne može da pristupi, ni ne sluteći da ju je napravio i, preko svedoka-saradnika, podmetnuo FBI.

U ovoj akciji do sada je uhapšeno više od 800 osumnjičenih za dilovanje droge, planiranje likvidacija i brojnih drugih teških krivičnih dela, a zaplenjeno je preko 48 miliona dolara, što u gotovini što u kriptovalutama.

Neviđena akcija FBI

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu „Anom“ koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Kada je „pala“ aplikacija „Skaj“, koja je prvobitno bila najzastupljenija među kriminalcima, FBI je iskoristio trenutak i preko saradnika u podzemlje, najpre Austrije, podmetnuo „Anom“ i „prodao“ je kriminalcima kao najzaštićeniju mrežu za komunikaciju. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz preko 90 zemalja skinuli su aplikaciju „Anom“, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije.

Za dve godine je, kako je saopšteno, prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Podsetimo, kriptovane aplikcije za komunikaciju sa pripadnicima klana koristila je kriminalna grupa koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali i svi pripadnici kavačkog kalan, na čelu sa Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar