Foto: Facebook/Hakan Ayik Bulut

U sklopu međunarodne akcije uhapšeno je oko 800 kriminalaca širom sveta, a otkriveni su putem šifrovane aplikacije koja je policiji omogućivala da ima uvid u njihove razgovore i poruke. Kako prenosi BBC, australijska policija objavila je da je čovek koji je nesvesno pomogao bezbednjacima da rašire aplikaciju begunac po imenu Hakan Ajik. U Srbiji je uhapšeno šest osoba za koje se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera, koji je pre nekoliko dan uhapšen u Austriji sa 10 kilograma droge.

Navodi se da je Ajik identifikovan kao ključni influenser i da su mu tajni agenti omogućili pristup slušalici koju je potom preporučio drugim kriminalnim saradnicima.

„Identifikovan je zbog svog položaja u podzemlju“, rekao je viši istražitelj kojeg je citirao australijski Telegraph.

Pročitajte još:

„Bio je primarna meta kao neko kome se verovalo i koji će moći uspešno da distribuira ovu platformu“, rekli su zvaničnicima.

Inače, kako BBC piše, Ajik već godinama živi u inostranstvu u Turskoj, a policija ga je nagovarala da se javi radi svoje bezbednosti.

On je australijskim medijima nazivan je „Fejsbuk gangsterom“, jer je bio aktivan na društvenim mrežama, na kojima je propagirao svoj kriminalni način života.

Ajik, prema poslednjim informacijama, živi van zemlje otkako je identifikovan kao glavni osumnjičeni u policijskoj operaciji koja je uključivala navodnu trgovinu heroinom. Nakratko je uhapšen na Kipru 2010. godine, ali je nestao nakon što mu je data kaucija i od tada ostaje na australijskim listama najtraženijih.

Podsetimo, Australija, Novi Zeland i FBI su od 2018. godne koristili aplikaciju sa enkripcijom „Anom“ da bi pratili aktivnosti organizovanog kriminala, a akcija je dovela do hapšenja u vezi sa trgovinom drogom u 18 zemalja Azije, Severne i Južne Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Ilustracija

U Srbiji je uhapšeno šest osoba za koje se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera, koji je pre nekoliko dan uhapšen u Austriji sa 10 kilograma droge.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar