Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Na spisku osoba iz kriminogene sredine, za koje je Europol preporučio crnogorskim nadležnim organima da ih ispitaju, našla se i Tamara Zvicer, supruga Radoja Zvicera koji slovi za prvog čoveka kavačkog klana. Prema objavljenim detaljima iz dokumenata Europola, crnogorska policija duboko je ogrezla u kavački klan, a veza je učvršćena do te mere da su se tamošnji policajci i kriminalci čašćavali oružjem, fotografisali se, razmenjivali preko 100.000 poruka putem zaštićene komunikacije "Skaj", a po prvi put saznajemo da je Radoje Zvicer takoreći upravljao pojedinim policijskim akcijama.

Portal Libertas objavio je detalje iz dokumenta Europola u kojima se navodi da su službenici crnogorske policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana, o čemu je portal „Nova.ra“ pisao u prošle godine.  Osim toga, do detalja su opisane komunikacije i aktivnosti koje su kavački klan i pojedini policajci razmenjivali putem zaštićene komunikacije „Skaj“. Kako se navodi, dvojica policajca Petar Lazović i Ljubo Milović, razmenili su više od 110.000 poruka sa kavčanima preko „Skaja“!

Pored bezbednosno interesantnih osoba i crnogorskih policajaca, u dokumentu se navodi i da je EUROPOL preporučio crnogorskom tužilaštvu da se ispita uloga Tamare Zvicer, supruge Radoja Zvicera.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Ko je Tamara Zvicer?

Ime Tamare Zvicer našlo se u svim novinskim naslovima 2020. godine, iako je poznavaoci prilika u odnosima škaljarskog i kavačkog klana jako dobro poznaju odranije. Te godine, naime, Tamara Zvicer je spasila sigurne smrti svog supruga Radoja Zvicera u Kijevu, gradu u kom su, makar kako su verovali, živeli skriveno, daleko od balkanskih policija i neprijatelja. Međutim, suparnička grupe je dobila informacije o boravku porodice Zvicer u luksuznom naselju u Kijevu, gde su jednog jutra sačekali Zvicera dok je džogirao.

Pucači su mu prišli nasred ulice i pred brojnim svedocima ispalili su sedam hitaca ka njemu. Utom je iz zgrade u kojoj su živeli, istrčala i Tamara Zvicer sa pištoljem i zapucala na atentatore. Objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako repetira pištolj i viče na napadače, što je po svemu sudeći upalilo, jer su napadači pobegli. Pištolj koji je Zvicer koristila nikada nije pornađen, niti je, prema do sada poznatim informacijama, pokrenuta istraga tim povodom u Ukrajini.

Foto: Privatna arhiva/detective-info.com.ua

Za pokušaj ubistva Zvicera osumnjičeni su Srbi i Crnogorci, koji se i dalje nalaze u tamošnjem pritvoru, pošto su uhapšeni prilikom pokušaja bekstva preko Odese.

Nakon što su ispaljeni hici na Zvicera, ukrajinski protal „Detective info“ otkrio je da ona u Ukrajini, sa izvesnim Goranom i Majom Zvicer, poseduje kompaniju koja se bavi uslužnim delatnostima u ugostiteljstvu.

Lažno okrivila škaljarce da su hteli da je ubiju

Tamara Zvicer tvrdila je ranije i da je na nju pucao šef škaljarskog klana, Jovan Jovica Vukotić u Kotoru. Prema optužnici, njoj je Vukotić automobilom preprečio put u kotorskom naselju Dobrota i potom zapucao iz pištolja. Nije, međutim, pogodio ni Zvicerovu, niti automobil u kom se nalazila, već kola koja su bila parkirana nedaleko odatle. U trenutku pucnjave sa Vukotićem je u kolima bio njegov otac Veselin, dok je sa Zvicer bila njena maloletna ćerka, navedeno je bilo u dokumentu.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Međutim, Više državno tužilaštvo u Crnoj Gori donelo je naredbu o obustavljanju ove istrage jer su, između ostalog, tvrdnje Vukotića da nije bio u Kotoru kada je 27. marta 2016. godine pucano u dvojicu kavačana, potvrđene su izjavama više svedoka, a na isto su ukazivali prikupljeni materijalni dokazi.

Govorkalo se da je bila u vezi sa obezbeđenjem

Ime Tamare Zvicer provlačilo se kroz novinske natpise i u kontekstu navodne preljube. Naime, mediji su 2018. godine naširoko pisali da je Tamara bila u ljubavnoj vezi sa šefom obezbeđenja svog supruga, Aleksandrom Đurišićem, a te neproverene infomacije navodno su poktrepljene i audio-snimcima koji dokazuju ljubavnu aferu.

Imajući u vidu da je Tamara Zvicer žena kriminalca koja se više puta dovodila u vezu sa prljavim poslovima svog supruga, ostaje da vidimo da li će crnogorske nadležne institucije prihvatiti preporuku Europola i ispitati koju je Tamara imala ulogu u kavačkom klanu.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare