Foto: Printscreen

Nekadašnjem vođi navijačke grupe, Veljku Belivuku optuženom za niz teških krivičnih dela u Srbiji, zabranu ulaska u Crnu Goru "skinuo" je sin bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), saznaje list "Nova" iz pouzdanih izvora.

Zabrana ulaska u Crnu Goru Belivuku je skinuta početkom 2020. godine, a on je novonastalu situaciju iskoristio posetivši Radoja Zvicera, osumnjičenog vođu „kavačkog klana“ za kojim tragaju srpska i crnogorska policija još od hapšenja Belivuka u februaru.

Pročitajte još:

O povezanosti porodice Lazović sa kavačkim klanom više puta se govorkalo proteklih meseci, a list „Nova“ imao je uvid i u fotografije za koje naši izvori tvrde da su zabeležene u kafiću pokojnog Alana Kožara, inače bliskog škaljarskom klanu, u Baru. Na tim fotografijama vidi se Petar Lazović kako zagrljen pozira sa drugim pripadnicima crnogorske policije, a kako je trenutak ovekovečen u Kožarevom kafiću, smatra se da je na taj način poslata poruka suparničkoj kriminalnoj organizaciji.

Interesantno je da je krajem januara, kada je Belivuk zajedno sa svojom desnom rukom Markom Miljkovićem otputovao u Crnu Goru u posetu Zviceru, nakon čega su svi zajedno privedeni na informativni razgovor budući da u toj zemlji slove za bezbednosno interesantna lica, ovu akciju komentarisao upravo Zoran Lazović koji je u tom trenutku još bio na funkciji u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala.

Zoran Lazović. Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u Odeljenje bezbednosti (OB) Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektotra za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti sprečiti“, kazao je Lazović na zajedničkoj konferenciji za medije Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

On je rekao da nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama, ako „nemaju podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori“.

Pročitajte još:

Ne treba zaboraviti da su prilikom posete sprečene likvidacije Belivuka i Miljkovića, a nedavno je Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu protiv šest okrivljenih – protiv

Janka Vukadinovića, Radovana Stanišića, Milete Jovanovića, Almira Mujahodžića, Momčila Milića i Dušana Ivanovića. Metak je Belivuka i Miljkovića trebalo, prema planovima ove grupe, da stigne na aerodromu, ali ga je predupredilo hapšenje osumnjičenih.

U međuvremenu, Vlada Crne Gore usvojila je sistematizaciju, nakon čega je Zoran Lazović smenjen zajedno sa drugim pomoćnicima i funkcionerima tamošnje policije.

Odlukom Vlade Crne Gore Lazoviću je dodeljena je policijska pratnja iako više nije pripadnik Uprave policije. Na ovu odluku nadležni su se odlučili jer je, prema pisanju crnogorskih medija, procenjeno da je Lazoviću ugrožena bezbednost. Nekadašnjeg šefa SBPOK-a čuvaju policajci na osnovu odluke Vlade koja propisuje tu mogućnost ukoliko je bezbednosna procjena u odnosu na bivšeg funkcionera negativna.

Bio u hangaru na primopredaji Šarića

Zoran Lazović je takođe, kako saznajemo, učestvovao u primopredaji Darka Šarića pošto je bio u hangaru iz kog je poleteo avion ka Srbiji. Sa druge strane, srpske vlasti nikada nisu otkrile ko je sa „srpske strane“ učestvovao u ovoj akciji niti pod kojim okolnostima je realizovana njegova predaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar