Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Obaveštajni podaci pokazuju da su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kriminalne organizacije i direktno uključeni u šverc kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja i cigareta. Izvor "Vijesti" tvrdi da Specijalno državno tužilaštvo mesecima nije ništa radilo iako su sve imali od jula prošle godine.

Specijalno državno tužilaštvo mesecima ništa nije radilo iako su podatke o umešanosti policijskih funkcionera i službenika Agencije za nacionalnu bezbednost u kriminal, dobili još u julu prošle godine, kazao je „Vijestima“ izvor iz vrha bezbednosnog sektora. Navodno, rad na slučaju počeo je tek nakon što je došlo do smena u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Drugi izvori iz bezbednosnog sektora kažu da su policajci navodno duže od mesec pratili i prisluškivali kolegu Ljuba Milovića (32) kako ne bi pobegao, ali nisu mogli da potvrde da li je on u državi. Prema istim informacijama policajac Petar Lazović (32) već duže je van granica Crne Gore. Navodno, on je državu napustio nedugo nakon smene na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, kada je Vladimir Novović zamenio Milivoja Katnića.

Milović i Lazović članovi su kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja u ime tog klana, ali i šverc cigareta za kavčane… objavio je juče portal Libertas press, pozivajući se na dokument agencije Evropske unije za sprovođenje zakona – EUROPOL.

Obaveštajni podaci, kako piše, ukazuju da je jedan od šefova te mafijaške organizacije Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinisao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana.

Vijesti nemaju informaciju da li je Zoran Lazović saslušan. On je imao policijsko obezbeđenje.

Libertas press, pozivajući se na dokument te agencije, navodi i da je pretpostavka da Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina.

„Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, zaključci su u dokumentu EUROPOLA.

Portal Libertas press objavio je i da su taj dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili od Europola u julu prošle godine. Do danas, piše, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, pozvali na odgovornost.

Nadležni dugo ćute

Vijesti su od sredine prošle godine, više puta, na konferencijama za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pitale da li je utvrđeno ko su službenici Uprave policije sa kodnim imenima na Sky aplikaciji – Junior, Kardinal i Komita, ali i da li je utvrđeno ko je od policajaca u restoranu na Grahovcu ručao sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem.

Konkretni odgovori nikada nisu dobijeni.

Izvor Vijesti iz bezbednosnog sektora kazao je i da je Milović višemilionsku imovinu prepisao na jednu osobu iz kriminalnog miljea.

On je, prema saznanjima Vijesti, stvarni vlasnik restorana na Grahovcu u kom su krajem januara 2021. godine nekoliko policajaca ručali sa srbijanskim kriminalcima Belivukom i Miljkovićem.

U juče objavljenom tekstu Libertasa piše da je Petar Lazović koristio nadimak Junior, a Milović – Zli poručnik.

Vijesti su 20. aprila SDT zvanično pitale u kojoj fazi je postupak formiran nakon što je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen dio dokumentacije, odnosno transkripti razgovora koje je, prema tvrdnjama Vijesti sa Radojem Zvicerom vodio Petar Lazović, da li je službeno utvrđeno da je na fotografijama koje su stigle, Lazović u društvu sa Zvicerom i više pripadnika organizovane kriminalne grupe „Kavači“.

Na ta pitanja nije odgovoreno, kao ni na pitanja koji specijalni tužilac je zadužen tim predmetom i kada je predmet formiran.

Odgovori na pitanja o komunikaciji Lazovića sa Zvicerom, nisu stigli ni iz Uprave policije, a poslata su im još 5. maja 2021. godine. Nisu odgovorili ni na nova, poslata 29. aprila 2022. godine, među kojima je i – da li Lazović dolazi na posao.

Tigar, Aco, Slobodan i Ranko

EUROPOL je, piše Libertas, preporučio crnogorskom tužilaštvu i policiji da bi trebalo istražiti i umešanost policajca Enisa Bakovića – a u vezi sa obaveštenjem Interpola i uloge Tamare Zvicer, supruge Radoja Zvicera.

„Treba, takođe, identifikovati i ostale spomenute službenike policije zvane ‘Tigar, Aco, Slobodan i Ranko’, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je riječ o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osjetljivih operativnih podataka. ‘Tigar’ je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najvjerovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon“, piše u dokumentu EUROPOL-a.

Navodi se da je, navodno, Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem.

„Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umešani u bilo kakve kriminalne aktivnosti“, prenosi taj portal pozivajući se na dokumenta EUROPOL-a.

Objašnjavaju da Petar Lazović i Milović „koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u SKY aplikaciji, imao šifru Junior i Komandos. Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmijenio 14.065 poruka.

Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimak Zli poručnik i Oficir i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100 hiljada poruka.

Pojašnjeno je da su njih dvojica imali intenzivnu direktnu komunikaciju preko SKY-a sa Zvicerom koji je koristio nadimak „Born“, ali i da je Petar Lazović drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa policajcem Miloradom Mićkom Žižićem.

„Na Lazovićeve zahteve Žižić je uvek dostavljao osjetljive i povjerljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY aplikaciju. Petar Lazović je, drugim vidovima komunikacije, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem i Radonjićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY“, piše u dokumentu Europola.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

U istom dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u više navrata, razmenjivao oružje sa Radojem Zvicerom.

„Zbog njihovog prijateljstva, Lazović daje Zviceru nelegalno oružje kao poklon, što mu ovaj uzvraća na isti način, poklanjajući mu nelegalno oružje. Nakon jednog sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, Petar Lazović je obavestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sledećeg jutra i čak je poslao sliku iz tužilaštva na osnovu koje se mogao videti tužilac Saša Čađenović sa policajcem Mićkom Žižićem. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Nikolom Janičićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Lazović je skrinšotove komunikacije sa Janičićem, takođe, prosleđivao direktno Zviceru koristeći aplikaciju SKY“, navodi se u dokumentu.

Europol u svom nalazu tvrdi da se „ne može potvrditi da je Nikola Janičić bio umešan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“, ali da je uvek, na zahtev Petra Lazovića, dostavljao osetljive operativne podatke.

„Predstojeća istraga trebalo bi da bude usredsređena na to da li je Janićić imao saznanja da je Lazović prosleđivao osetljivije podatke pripadnicima kavačkog klana, konkretno Zviceru“, savetuje Europol.

U tom dokumetu piše i da se „ne može potvrditi da je Mićko Žižić bio umiješan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“, ali predlažu da se istragom utvrdi da li je Žižić znao da Lazović prosleđuje osetljive operativne podatke šefu kavačkog klana.

„Kao osoba koja je sakrila neke informacije od svog šefa Dejana Kneževića spominje se Mićko Žižić – Žile, a na osnovu instrukcija Zorana Lazovića, oca Petra Lazovića“, piše u dokumentu.

Europol navodi i da je, navodno, „Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gdje je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd“.

Zoran Lazović je do 1. marta 2021. godine bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, kada je smenjen.

Njegov sin Petar, zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbednost, ali je radio u Sektoru kriminalističke policije i šef mu je bio Milorad Žižić. Enis Baković je bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i smenjen je istog dana kada i Lazović.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodni su šefovi beogradskog ogranka kavačkog klana. Uhapšeni su u februaru 2021. godine.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografije slali suparničkom klanu, a onda mleli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, navodni osnivač i jedan od vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična djela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bekstvu. Poternice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

„Sprečili likvidaciju“ Belivuka, pa se slikali sa njim

Portal Libertas press objavio je fotografije koje je EUROPOL dostavio crnogorskim istražiteljima.

Jedna od njih napravljena je 22. januara 2021. godine, a tog dana u Tivtu je navodno spriječena likvidacija pripadnika zloglasnog beogradskog klana koji je radio za kavačane – Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića.

Na toj fotografiji su Miljković, Belivuk, Zvicer, Lazović, Milović i policajac iz Kotora Nebojša Bugarin.

Među objavljenim fotografijama je i ona na kojoj se vidi Milović sa oružjem, a koju je taj policajac 6. januara 2021. godine poslao Zviceru.

Takođe, objavili su i fotografiju koju mu je 3. decembra 2020. godine poslao Petar Lazović, koji je, kako se veruje, u kancelariji SDT-a fotografisao specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i policajca Žižića.


UP: Obavestićemo javnost o ishodu akcije

Iz Uprave policije sinoć su saopštili da će njihove i tužilačke aktivnosti „dovesti do ishoda o kojem će javnost, po njihovom okončanju, biti detaljno obaveštena“.

„Podsećamo i da je rukovodstvo ove Uprave policije pouzdan partner u međunarodnoj policijskoj saradnji, što povrđuju uspješne akcije koje apostrofiraju i relevantni izvještaji, ali i brojni drugi oblici svakodnevne komunikacije i saradnje“, navodi se u tekstu iz UP.

14.065 poruka razmenio je preko aplikacije SKY Petar Lazović, čija je šifra bila Junior i Komandos. Ljubo Milović je, piše u istom dokumentu, koristio nadimak Zli poručnik i Oficir i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100 hiljada poruka.

Milović pod suspenzijom, imovina pod lupom

Doskorašnji ministar policije Sergej Sekulović, krajem 2021. godine rekao je u Skupštini da je službenik UP Ljubo Milović neraspoređen od 2. novembra 2017.godine i da je pod suspenzijom.

„Povodom pitanja imovine, u saznanju smo da Agencija za sprečavanje kompcije vrši proveru imovine imenovanog“, naveo je Sekulović, odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Vladimira Martinovića.

Martinović je pitao kako je i na koji način u policiji angažovan Ljubo Milović, koje poslove trenutno obavlja i da li je od nadležnih organa bio izložen proveri svog imovnog stanja.

Martinović je rekao da u imovinskom kartonu Milovića piše da od redovnog posla u MUP-u prima 750 eura mesečno. On je pitao kako je Milović uzeo zajam od 212.000 eura, a vraća ga u ratama od 320 eura.

„Treba da revnosnije ispitujete imovinsko stanje policijskih službenika u Crnoj Gori. Nemali je broj onih nad kojima nije vršena kontrola“, rekao je poslanik.

Sekulović je odgovorio da sa međunarodnim partnerima rade sistematizaciju 6.000 radnih mesta i da moraju biti oprezni.

„Tako da će sve o čemu ste pričali da ugleda svetlo dana“, rekao je tada Sekulović.

BONUS VIDEO Jasmina Dobrilović – Zbog čega se odugovlače suđenja za organizovani kriminal

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)