Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nove informacije o stravičnom masakru koji se danas oko 13 časova dogodio u Šibeniku ne prestaju da stižu, a hrvatski mediji detaljno otkrivaju koji motiv je imao propali privrednik Branko Koloper, da zapuca iz kalašnjikova i ubije, sad već zvanično, četvoro ljudi.

Slobodna Dalmacija prenosi poluzvanične i nepotvrđene informacije, da je krvavi pir započeo u mestu Ražine, gde je Koloper inače vlasnik propalog lanca pekara i prodavnica, koji je otišao zbog dugova u stečaj, ispred svog proizvodnog pogona pozvao stečajnu upravnicu Radojku Danek, i jednog od poverilaca koji je trebao da preuzme Koloperove poslovne prostore. Stečajnu upravnicu dovezao je suprug, a kad je stigao i poverilac, Koloper je izvadio automatsku pušku i otvorio vatru. Troje ljudi ostalo je na mestu mrtvo, a osumnjičeni je seo u automobil i odvezao se do Vodica, gde je na parkingu ispred trgovačkog lanca „Djelo“ zatekao vlasnika tog lanca Tedi Slamića i na njega zapucao, posle čega je pobegao u nepoznatom pravcu.

Iako su pojedini hrvatski mediji javili pod oznakom „Hitno“ da je Koloper izvršio samoubistvo skokom sa šibenskog mosta, informacija je bila netačna, kao i da je pod policijskom opsadom u jednoj kući.

Policija za Koloperom i dalje zvanično traga, a medijima je saopštena informacija da je Koloper viđen u automobilu marke škoda „Karoq“ sive boje, registarskih tablica ŠI-959-HF, kao i da ako vide opisano vozilo odmah o tome obaveste policiju. Potraga je prema poslednjim informacijama proširena na područje Knina i Zadra.

Pozadina tragedije

Nezvanične informacije govore da je Koloper za svoju ekonomsku propast navodno krivio Slamića. Navodno je trgovinski lanac „Djelo“ kupovao pekarske proizvode firme kojom je upravljao Koloper. Prema informacijama koje objavljuju hrvatski mediji poslovna saradnja je krenula dobro, ali je Slamić iznenada prestao da plaća isporuku proizvoda. Dug se navodno gomilao, a kako navode tamošnji mediji Koloper se dogovorio sa Slamićem da umesto novcem, dug plati brašnom. Navodno je kasnije ispalo da je brašno imalo veću cenu nego finalni pekarski proizvod, pa se ispostavilo da Koloperova firma „Matkol“ zapravo dužna Djelu 66.621 evro. Usledila je blokda firme, a posle 120 dana usledio je stečaj zbog duga koji se popeo na čak 110.000 evra.

Međutim, to nije bio jedini dug, jer je firma „Matkol“ bila dužna Poreskoj upravi i OTP banci 396.372 evra. Usledili su dugovi i Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu itd.

Pretpostavlja se da je Koloper smatrao da je „Djelo“ odgovoran za početak njegove propasti. Nekad uspešna firma došla je pod lupu ubijene stečajne upravnice, koja je u julu 2019. odlučila da na doboš ode sva Koloperova imovina i to: šest nekretnina, deset Matkolovih vozila, sva osnovna sredstva i tri rashladne vitrine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare