Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

Ljubiša N., srpski državljanin, našao se na optuženičkoj klupi suda u Nemačkoj jer je, kako se navodi u optužnici, držao dvojicu mladića kao robove u svom stanu u Štendalu i, umesto obećanog posla, terao ih da čiste i kradu.

U optužnici podignutoj protiv Srbina navodi se da je optuženi kontaktirao mladiće preko posrednika koji im je ponudio da čiste gradilišta i tako zarađuju 1.500 evra neto plate, uz stan u kom bi živeli.

Tužilac Jens Abiš pojasnio je i da ih je optuženi u junu 2019. godine pokupio sa stanice u Berlinu. Međutim, umesto gradilišta, Ljubiša N. ih je odvezao u svoj stan u Štendalu, nemačkom gradu u pokrajini Saksonija-Anhalt. Mladi Srbi, prema optužnici, nisu izlazili iz kuće nekoliko nedelja.

„Spavali su u baraci i morali su dva puta dnevno da čiste stan. Oduzeti su im moblini telefoni i pasoši i nisu smeli da napuštaju stan“, rekao je tužilac i još dodao da je optuženi prema mladićima koristio silu i pretnje.

„Koristio je njihovu nemoć jer su se našli u lošoj situaciji u stranoj zemlji“, pojasnio je.

Jedan od muškaraca se potom vratio u Srbiju, dok je drugi izvršio višestruke provale u februaru 2020. godine u više nemačkih gradova, čime je ostvario korist od 15.000 evra. On je uhapšen, osuđen je i nalazi se u pritvoru.

Provalnik je, kako piše portal rbb24.de, otkrio je detalje o onome što je preživeo, a postoje i brojni svedoci koji bi rado svedočili protiv Ljubiše N. i oni će narednih nedelja biti pozvani na sud.

Optuženi već u pritvoru zbog drugih dela

Kako je izneo advokat optuženog Srbina, on smatra da Ljubiša nije mogao da sam organizuje ovu akciju. Prema njegovim rečima, u Nemačku je stigao tek krajem 2019. godine, a ne mnogo ranije kako pretpostavlja tužilac.

Tada su navedeni i prekršaji koji se nalazi u njegovom dosijeu – uhvaćen je 26 puta kako vozi luksuzne automobile bez dozvole, a još 14 puta su u njegovim vozilima zaustavljene druge osobe.

Inače, on nije želeo da iznosi odbranu na sudu. Trenutno se nalazi u zatvoru zbog drugih dela, među kojima su krađe i falsifikovanje dokumenata, a sada ga čeka još jedna kazna. Samo zbog trgovine ljudima i maltretiranja mogao bi biti osuđen na 10 godina zatvora, a presuda bi mogla da se očekuje u aprilu.

Bonus video: Hapšenje upravnika KPZ Niš

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar