Ivan Ninić, advokat, Vladimir Cvijan
Foto: Newsmax Adria/BETAPHOTOMILAN TIMOTIC

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu nakon 10 meseci konačno je dozvolilo Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uvid u spise predmeta koji se odnosi na utvrđivanje okolnosti pod kojima je umro advokat i političar Vladimir Cvijan, a na osnovu zahteva advokata Ivana Ninića. Ninić u razgovoru za list Nova ističe da je pravo pitanje šta se sada, posle 10 meseci odbijanja zahteva, uopšte i nalazi u predmetu, te izražava bojazan da je on “očerupan”.

Tužilaštvo je prethodna dva puta odbilo zahtev advokat Ninića, nakon čega je istaknuti pravnik uputio žalbu Povereniku. VJT je potom obavestilo Poverenika da „nije u mogućnosti“ da mu dostavi spise, osim kada su ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o javnom tužilaštvu. Ipak, nakon što je Poverenik poslao inspekciju, tužilaštvo menja odluku i posle 10 meseci omogućava uvid u spise. Ninić ističe da je interesantno to što tužilaštvo odjednom menja odluku, što otvara sumnju u to šta se događalo s predmetom proteklih meseci.

Pročitajte još:

“Tužilaštvo je izdalo sramno saopštenje, u kome dovode u pitanje moje namere, a ja moram da napomenem da ja dovodim u pitanje njihovo postupanje. Mi ovde govorimo o instituciji koja bi trebalo da je jedna od najznačajnijih i najozbiljnih u državi, a izdaju ovakva saopštenje, pritom kršeći zakon. Pravo pitanje je zbog čega odjednom dozvoljavaju uvid i da li je predmet u proteklih 10 meseci “očerupan”, pa su tek sada, kada su stvoreni preduslovi, to omogućili? Kuda se sve šetao ovaj predmet proteklih meseci, po kojim institucijama?”, izričit je advokat Ninić.

Ninić ističe i da je pravo pitanje da li tužilaštvo zapravo služi za zataškavanje afera u kojima ima naznaka da je vlast umešana.

“Tužilaštvo je bilo dužno da Povereniku odmah omogući uvid. Interesantno je da se ono poziva na pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka preminulog lica, dok sa druge strane daju odbukcione nalaze iz spisa režimskim tabloidima“, ističe Ninić.

Vladimir Cvijan i mesto gde je pronadjen les
Mesto na kome je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Medija centar Beograd

Advokat navodi i da misli da samo tužilaštvo ne stoji iza, kako ističe, sramnog saopštenja.

“Čini mi se da im je neko diktirao šta da napišu. Ipak, svojim postupkom sada su samo prebacili lopticu na teren Poverenika. Njemu ostaju tri mogućnosti: da mi omogući uvid, delimično omogući ili da mi ne dozvoli. Videćemo odluku, čini mi će Poverenik morati da balansira između javnog interesa i vlasti”, navodi on.

Foto:Medija centar Beograd/RTS

Podsetimo, za smrt Vladimira Cvijana, koji je pred nestanak iz javnog života otvoreno kritikovao vlast i predsednika Aleksandra Vučića, saznalo se tek posle tri godine, tačnije prošle. Period od 2014. kada je nestao do 2018. kada je preminuo ostao je pod velom misterije.

“Što se tiče njegove smrti, mislim da kada o tome govorimo, moramo da se vratimo na period kada je nestao iz javnog života. Zbog čega je morao da nestane, zašto je napustio Srbiju? To su pitanje na koja nemamo odgovore”, kaže Ninić.

Podsetimo, javnost u Srbiji je tek sredinom marta prošle godine saznala da se Cvijan utopio januara 2018., što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno. On je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavlja pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Jedna od misterija koja je, takođe, bacila sumnju u ceo slučaj jesu dokumenta koja je BIA objavila o Cvijanovom slučaju. Interesantno je da su pripadnici BIA sa porodicom Cvijana obavili razgovor tek nedavno, iako je političar mrtav već neko vreme.

Između ostalog, u pomenutim dokumentima, a o čemu je naš portal još ranije pisao, Cvijanova bivša supruga do marta ove godine nije znala da je on mrtav.

BONUS video: Srđan Milivojević Dragana Rakić DS: Vladimir Cvijan, godišnjica smrti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare