Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Društvo sudija Srbije obratilo se Visokom savetu sudstva povodom građanskih okupljanja u Beogradu, do kojih je došlo nakon nesreće na Karaburmi, u kojoj je nastradao devetogodišnji Stefan, a njegov brat je povređen. Podsetimo, građani zahtevaju odgovornost sudije, koja je vozača Lazara G. pustila na slobodu, a pomenuta odluka preinačena je nakon što se tužilaštvo žalilo.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Pročitajte još:

„Povodom građanskih okupljanja u Beogradu uzrokovanih tragičnim povređivanjem dvojice dečaka, od kojih je maloletni S.B. podlegao povredama, zbog čega Društvo sudija Srbije izražava žaljenje i saučešće porodici, uvažavajući pravo građana da budu pravovremeno, tačno i potpuno obavešteni i njihovu potrebu da razumeju način funkcionisanja pravosuđa, Društvo sudija Srbije poziva Visoki savet sudstva da izda saopštenje, kojim će objasniti da, u skladu sa Ustavom i zakonima:

  • Sudovi su samostalni i nezavisni u svom radu
  • Sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole
  • Sudsku odluku može preispitati samo nadležni sud, u zakonom propisanom postupku
  • Sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu kršenje zakona od strane sudije
  • Pritvor je jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka i određuje se kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su:
  • Zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere
  • Zatvor je kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka.

Navedene odredbe i njihovo poštovanje nužne su da bi se obezbedilo funkcionisanje pravne države i zaštita građanskih prava i sloboda i postoje u svakom demokratskom društvu.

Budući da pravilnost sudskih odluka proverava, putem pravnih lekova, nadležni sud, u zakonom propisanom postupku, to je u konkretnom slučaju i učinjeno, tako što je vanraspravno veće Prvog osnovnog suda u Beogradu, po žalbi nadležnog javnog tužilaštva, preinačilo odluku sudije za prethodni postupak o određivanju mere zabrane napuštanje stana i odredilo meru pritvora.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Stoga je izlišno u javnosti stvarati atmosferu kojom se vrši pritisak na sud, kao i pogrešnu sliku da se sudske odluke mogu donositi i preispitivati, a odgovornost sudije utvrđivati, drugim putem, osim onim propisanim Ustavom i zakonom.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare