Milovan Drecun Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da sinoćni napad na 13-godišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja, nadomak Vučitrna, predstavlja najopasniji vid nasilja jer se time njihovim roditeljima poručuje da nisu dobodošli i da treba da spašavaju svoje porodice.

On je istakao da je u pitanju sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom.

Drecun je naveo da je za poslednje dve godine registrovano skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, na njihovu imovinu, na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene objekte, pri čemu je povređeno 39 Srba.

„To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da ponašanje tih institucija otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu na KiM, da nastave da žive tamo i obeshrabruje povratak onih koji su proterani“, rekao je Drecun za RTS.

Dodao je da se Beograd zato zalaže za to da se tokom dijaloga intiziviraju razgovori i donošenje nekih mera koje bi povećale bezbednost srpskog naroda.

„Međutim, sada imamo Aljbina Kurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe“, ističe Drecun.

Komentarišući slučaj Dragice Gašić koja se nakon 22 godine vratila u Ðakovicu i koja je svakodnevno izložena provokacijama i napadima, navodi da privremene prištinske institucije ne pokazuju interesovanje da je zaštite i omoguće uslove da opstane.

„Imate Albance koji su potpuno nespremni da prihvate suživot sa nekim ko je druge nacionalnosti, da prihvate suživot sa Srbima, makar sa jednom Srpkinjom koja se nalazi tamo. Oni žele potpuno da unište bilo kakav trag srpskog postojanja na KiM tako što žele da jedinu osobu koja je Srpkinja proteraju iz Ðakovice“, navodi Drecun.

Ističe da, mnogo više zabrinjava ono što se dešava tokom dijaloga između Beograda i Prištine jer, kako kaže, Priština i evropski posrednici poput Lajčaka i drugih ne pokazuju spremnost da se napravi konkretan napredak u omogućavanju uslova za povratak Srba.

„Oni sa sa nekim uopštenim formulacijama samo izražavaju spremnost da se stvore ti uslovi, ali konkretnih uslova koji bi omogućili obimniji povatak Srba nema“, zaključio je Drecun.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar