Milos Radisavljevic Kimi, Aleksandar Vavic i Djordje Prelic
Miloš Radisavljević Kimi, Aleksandar Vavić i Đorđe Prelić Foto:E-Stock/MN press

Advokat Boža Prelević izjavio je za NIN da oslobađanje navijača Đorđa Prelića daljeg služenja zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ubistva Francuza Brisa Tatona, nije moglo da se desi bez države i istakao da je taj slučaj od centralnog značaja "kada se pogleda paralela" sa Veljkom Belivukom. Kako je ranije naš portal pisao, Prelić je na poprilično nesvakidašnji način pušten iz zatvora, i to nakon što je Više javno tužilaštvo naprasno odlučilo da obustavi krivični postupak protiv njega, za događaj od pre 12 godina, a potom ga Apelacioni sud u Beogradu pustio na uslovni otpust.

Već nekoliko meseci spekuliše se da će upravo Đorđe Prelić, u navijačkih krugovima poznatiji pod nadimkom Prela, naslediti grupu uhapšenog vođe Grobara Veljka Belivuka, te da će se osuđeni navijač ponovo vratiti na južnu tribinu. Tako je pre samo nekoliko nedelja viđen na tribinama tokom utakmice Partizana i Santa Klare.

Prelić se na jugu pojavio davne 2008. godine i ubrzo je postao jedan od viđenijih Grobara. On je 2009. godine, tačnije 17. septembra, učestvovao u neredima na Obilićevom vencu, kada je ubijen francuski navijača Bris Taton.

Foto: Privatna arhiva

Prelić je ubrzo nakon pomenutog ubistva pobegao iz zemlje, a u odsustvu, tačnije 2011. godine dok je za njim bila raspisana Interpolova poternica, osuđen je na 35 godina zatvora kao organizator nereda. Tu odluku je potom umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina robije.

Kazna Preliću potom je ponovo preinačena na 12 godina, a zatim i na 10, i to 2018. godine.

Pročitajte još:

Podrška sa tribina: „Prelo izdrži“

Nakon bekstva iz zemlje, nebrojano puta na tribini se pojavljivala zastava u znak podrške Preliću na kojoj je pisalo „Prelo izdrži“. Prelić je konačno dolijao istražnim organima 2013. godine u Španiji.

Njegovo ime ponovo se u žiži javnosti našlo juna ove godine, kada je, neočekivano, pušten na uslovnu slobodu, i to samo nekoliko meseci od hapšenja grupe vođa navijača Grobara Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

I dok se mesecima unazad spekulisano da će Jug preuzeti ljudi okupljeni oko starog „Alkatraza“, čije su vođe svojevremeno bili Miloš Radisavljević Kimi i Prelić, nije bilo poznato ko bi mogao da bude prvi čovek na tribini. Ipak, sumnje da Grobare preuzima stari „Alkatraz“ podgrejalo je puštanje Prelića, a pitanje koje se odmah nametnulo jeste da li je upravo osuđeni navijač čovek koji će uoči nove sezone ponovo predvoditi crno-bele navijače.

On je pušten nakon što je Apelacioni sud uvažio njegov zahtev za izlazak na uslovnu slobodu, jer je odslužio dve trećine kazne. Kako je naš portal već pisao, sudija Apelacionog suda Rastko Popović, inače suprug ministarke pravde Maje Popović, bio je predsednik veća tog suda koje je pustilo na uslovnu slobodu Prelića.

partizan, košarka, navijači
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Njegovo puštanje obeležila je i poprilično čudna situacija. Tako je Više javno tužilaštvo u Beogradu naprasno 17. juna ove godine, posle skoro 12 godina od događaja, odustalo od krivičnog gonjenja Prelića, ali i njegovih saboraca iz Alkatraza Aleksandra Vavića i Vladimira Maljkovića, optuženih za nasilničko ponašanje na utakmici Partizan-Hajduk i napad na pripadnike Žandarmerije.

Ubrzo nakon odustajanja od krivičnog gonjenja, Apelacioni sud je Prelića pustio na slobodu.

BONUS video: Sve žrtve klana Veljka Belivuka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare