Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva, mistarstvo pravde

Navijač Partizana Đorđe Prelić (36), koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine, pušten je nedavno iz zatvora, nakon što je Apelacioni sud uvažio njegov zahtev za izlazak na uslovnu slobodu, jer je odslužio dve trećine kazne. Kako saznajemo, sudija Apelacionog suda Rastko Popović, inače suprug ministarke pravde Maje Popović, bio je predsednik veća tog suda koje je pustilo na uslovnu slobodu Prelića.

Prelić je u vreme ubistva navijača francuskog Tuluza bio vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, koja se poslednjih meseci pominje kao naslednik grupe uhapšenog Veljka Belivuka, a koji je južnom tribinom u Humskoj gospodario više od sedam godina

Prevremeni otpust Prelića iznenadio je srpsku javnost, posebno što je čak četiri godine nakon Tatonovog ubistva bio jedan od najtraženijih begunaca sa Interpolove poternice, zbog čega mu je najpre suđeno u odsustvu. Poznato je da sudije ne gledaju blagonakolno i ne puštaju olako na uslovnu slobodu zatvorenike koji su bili u bekstvu, što je donekle i potvrdio Viši sud svojom odlukom da ga zadrži u zatvoru. Žalbu mu je pak uvažio Apelacioni sud i pustio ga na slobodu, a zanimljivo je da je predsednik veća sudija koje je donelo tu odluku sudija Rastko Popović, suprug aktuelne ministarke pravde Maje Popović. Šta je sudija Popović uvažio od onoga što njegove kolege iz Višeg suda prethodno nisu zasad, nije poznato.

Pročitajte još:

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić kazao je za novine „Nova“ da puštanje Prelića na uslovnu slobodu nije jedina odluka pravosudnih organa koja je nedavno doneta – u njegovu korist.

„Više tužilaštvo u Beogradu je 17. juna 2021. posle skoro 12 godina odustalo od krivičnog gonjenja Prelića, ali i njegovih saboraca iz Alkatraza Aleksandra Vavića i Vladimira Maljkovića, optuženih za nasilničko ponašanje na utakmici Partizan-Hajduk i napad na pripadnike Žandarmerije“, kazao je Cvijić za naš list.

On je otkrio još nekoliko poznatih imena koja su u sve bila uključena.

„Žalbu koju je uvažio Apelacioni sud pisao je advokat Nemanja Vasiljević, koji je radio u kancelariji nekadašnjeg šefa BIA Aleksandra Đorđevića, a sa kojim je takođe radila advokatica Vesna Lončar, supruga ministra zdravlja Zlatibora Lončara,“ otkrio je Cvijić u svom tekstu u poslednjem broju nedeljnika NIN.

Kada sva pobrojana imena stanu uz ime sudije i supruga ministarke pravde, koja je takođe prethodno radila u BIA, utisku da je Prelić novo-stari državni projekat, gotovo je nemoguće odupreti se.

Podsetimo, Prelić se u nalazio žiži javnosti proteklih godina nekoliko puta, jer mu je čak dva puta kazna preinačena. On je prvom prvostepenom presudom 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora. Kazna je preinačena još dva puta – najpre na 12, a potom i 2018. na 10 godina.

Foto: Privatna arhiva

Vođa Grobara osuđen je za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu. Inače, Taton je 29. septembra podlegao u Kliničkom centru Srbije teškim povredama, koje je zadobio u napadu.

Bonus video: Snimak dovođenje Veljka Belivuka na stadion JNA

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare