Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida je sa dubokom zabrinutošću upozorilo javnost da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, događaj najvećeg rizika.

Ujedinjeni protiv kovida zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije.

Konkretno:

1. Državni organi imaju zakonsku OBAVEZU da obezbede striktno sprovodjenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

2. Od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevamo da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time spreče širenje zaraze medju vernicima.

3. Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice.

Ujudinjeni protiv kovida upozoravaju da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih – naših poznanika, rođaka i prijatelja.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Uz poštovanje svih verskih osećanja, da organizacija sahrane patrijarha Irineja, na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju, predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system i da su u direktnoj koliziji sa zakonom i važećim propisima u vreme epidemije! Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu“, zaključuju Ujedinjeni protiv kovida.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar