Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Francusku ovih dana potresa slučaj u kome je žrtva sedamnaestogodišnja devojčica poreklom iz Bosne, koju su, zbog "pogrešnog" izbora dečka, porodica i bliski rođaci pretukli i ošišali. Ovim slučajem bavi se većina francuskih medija, a ceo slučaj postao je i predmet oštre debate o tome kako je moguće da tako nešto boude dozvoljeno u jednoj demokratskoj državi i članici EU.

Ceo slučaj podsetio je Francuze na slučaj šišanja žena, koje su na taj način obeležavali jer su se družile sa nemačkim vojnicima ili bile zaljubljene u njih tokom nacističke okupacije. Većina smatra da je šišanje i premlaćivanje maloletne devojčice zbog pogrešnog ljubavnog izbora vrhunac poniženja žene.

Kako javljaju francuski mediji pomenuti slučaj dogodio se u ponedeljak u stanu u okrugu Kler-Soles u gradu  Bezanson. Naime sedamnaestogodišnju devojčicu, islamske vere inače poreklom iz Bosne i Hercegovine, otac, majka, stric i tetka pretukli su više puta, a potom ošišali jer se zaljubila u dvadesetogodišnjeg dečaka srpskog porekla.

Zabranjena ljubav između devojke islamske vere i momka hrišćanina očito nije naišla na odobravanje porodice srednjoškolske, koja je ustala protiv ove veze nastojeći da je po svaku cenu spreči.

Prema pisanju francuskih medija devojčica koja je 2017. sa porodicom stigla u Francusku započela je pre nekoliko meseci ozbiljnu vezu sa Srbinom. Zbog neodobravanja njihove veze, devojka je odlučila da sa Srbinom pobegne od kuće. Ona se od dana bekstva javljala telefonom porodici koja ju je nagovarala da se vrati.

Međutim, četiri dana posle bekstva roditelji su uspeli da nagovore ćerku da dođe kući kako bi o svemu popričali na miru. Međutim od mirnog razgovora nije bilo ništa, jer je po dolasku u stan usledio horor.

Devojčica i njen momak su napadnuti odmah po dolasku u stan. Devojčica je odvedena u jednu od soba u kojoj je brutalno pretučena. Za to vreme mladić je uspeo da se istrgne iz ruku nasilnika i pobegene iz stana niz stepenice, kako bi pozvao policiju. Za to vreme devojčica je doživela stravičnu torturu oca, majke, tetke i ujaka, kada je zadobila povrede ne licu i telu.

Francuski mediji posebnu pažnju posvećuju činu koji je usledio posle premlaćivanja. Naime, otac je naredio sinu da donese mašinicu i, uz odobravanje drugih članova porodice, ošišao devojčicu do glave.

Dok je devojčicina gusta kosa padala na pod cela njena porodica je to posmatrala. Posle nekoliko minuta agonije njen momak se vartio u stan. Kada su čuli policijske sirene, tetka je naterala ošišanu devojčicu da se sakrije, ali je policija otkrila izmučenu tinejdžerku i Hitna pomoć ju je prebacila u bolnicu gde joj je konstatovan prelom rebra, podlivi i modrice po telu, a najviše su stradale uši koje su svi njeni članovi porodice vukli.

Lekar je devojčicici prepisao dvonedeljno mirovanje, a četvoro nasilnika je privedeno zbog nasilja nad maloletnicima, što je potvrdilo i tužilaštvo u  Bezansonu.

Francuski mediji javljaju da iza ovog celog slučaja stoji verski motiv i da će pohapšeni morati da odgovaraju za nasilje pred sudom. Povređena devojka je stavljena pod sudsku zaštitu, kao i nasilnici dok ne počne suđenje i bude donesena presuda.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare