Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Printscreen/Tv Pink

Vest da je Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu konačno pokrenulo istragu protiv smenjenog gradskog sekretara za legalizaciju i visokog funkcionera SNS Nemanje Stajića, za kog se sumnja da je godinama zloupotrebljavao položaj i mimo procedura ozakonio mnogobrojne nelegalne objekte u Beogradu, podelila je mišljenja u javnosti, ali i pokrenula diskusiju o tome da li je država zaista odlučila da se obračuna sa građevinskim razaranjem u prestonici ili je posredi još jedna farsa.

Tako jedni veruju da je pokretanje istrage dokaz da je Stajiću „dogorelo“, kao i da ga je SNS iz ovih ili onih razoga pustio niz vodu, poput nekolicine partijske „sitne boranije“, među kojima su i bivši opštinski čelnici Aleksandar Jovičić sa Palilule i Dragoljub Simonović iz Grocke.

Aleksandar Jovičić Foto: N1

S druge strane, ne izostaje ni utisak da je Stajić, zahvaljujući svom nekadašnjem položaju i poslovanju, mnogo krupnija „zverka“, koju nijedna partija ne bi tek tako pustila niz vodu. Najpre što u taj potop može povući još nekoga.

Činjenica da istragu vodi beogradsko Više javno tužilaštvo (VJT) i to odeljenje za borbu protiv korupcije, koje u svojoj istoriji postojanja nije imalo u radu predmet visoke korupcije (o čemu je ne tako davno govorio i predsednik suda), baca dodatnu senku na ovaj postupak.

Bacanje prašine u oči građana

Upravo zbog toga, znatan deo javnosti ne isključuje mogućnost da je i ovaj slučaj samo najnovija, ali već viđena, loše izrežirana lakrdija, koja ima za cilj da građanima baci pesak u oči i najprizemnijom manipulacijom relativizuje sva Stajićeva navodna nepočinstva.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

U prilog toj tezi ide još nekolicina specifičnih okolnosti, ali i nespornih činjenica, koje po dokazanom običaju često nestaju u kolektivnoj amneziji građana Srbije.

Naime, o mutnim poslovima Nemanje Stajića, inače nekadašnjeg najbližeg saradnika bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, govori se u javnosti godinama unazad, ali predmet istražnih organa on je postao tek u maju ove godine – nakon što je BIRN objavio opsežno istraživanje o protivzakonitoj legalizaciji stambenog naselja u Mirijevu, iza kog stoji Stajićev brat Novak, inače novokomponovani građevinski preduzimač.

Pročitajte još:

U opsežnom istraživanju locirano je više objekata, među kojima ima i onih ekskluzivnih, koji su takođe podjednako sporni kao stambeni blok u Mirijevu, a verovatno najbizarniji primer jeste luks zgrada na Dedinju. Izgradnju je pre 15 godina započela kompanija „Koling“, čiji se vlasnik potom ubio, da bi nakon decenije, napušteno gradilište volšebno oživelo.

Hiljade kvadrata ozakonio je upravo Stajić, dok su preduzimački tragovi vodili upravo ka njegovom bratu, koji je danas stanar ove zgrade, kao i njihovi roditelji. Na spisku stanara BIRN je pronašao i načelnika beogradske policije Veselina Milića u jednom stanu, dok su se u drugom skućili i njegovi tast i tašta.

Milić do danas nije objasnio poreklo novca za ovaj stan, koji košta više od pola miliona evra, niti se odeljenje za korupciju Višeg javnog tužilštva u Beogradu, niti bilo koje drugo, pozabavilo njime.

Istraga pokrenuta tek prošle nedelje

S druge strane, viši tužilac Nenad Stefanović, režimski kadar i dokazani zaštitnik vlastodržačkih afera, naložio je policiji da se svi navodi o poslovanju braće Stajić ispitaju, da bi tek prošle nedelje VJT saopštilo da pokreće istragu kao i da je Stajić pozvan na saslušanje.

Iako je isto obavljeno u prepodnevnim satima, VJT se oglasilo saopštenjem tek pred kraj radnog vremena, preciznije u petak po podne. Saopšteno je da je Stajić negirao krivicu, kao i da je saslušanje trajalo četiri sata.

Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Oni koji su uspeli da sabiju predstojeću vikend atmosferu i s pažnjom pročitaju saopštenje VJT, mogli su da otkriju da predmet aktuelne istrage nije nijedan fokus BIRN-ovog istraživanja, blokovi, luks zgrade, stanari, već – šupe na Pašinom brdu.

U poslednjoj rečenici stidljivo je bilo navedeno da se ozakonjenje stambenog bloka u Mirijevu, o kom je pisao BIRN, još ispituje.

Šta se tačno mesecima ispituje ako je jasno da su Novakove zgrade ušle u postupak Nemanjine legalizacije tek pošto su izgrađene, što zakon jasno zabranjuje i sankcioniše, ostalo je nedorečeno.

Prizemne manipulacije tužioca Stefanovića

Samo dva dana nakon što je saopštio javnosti detalje „šupa istrage“ protiv Nemanje Stajića, viši javni tužilac Nenad Stefanović poručio je u intervjuu za „Blic“ da predstoji vruća jesen, jer je VJT objavilo rat nelegalnoj gradnji u Beogradu, koja, kako kaže, služi u svrhe pranja novca.

O konkretnim slučajevima se nije izjašnjavao, a imajući u vidu mogućnosti i sposobnosti prosečnog režimskog rukovodioca, malo je verovatno da se bilo koji pripadnik građevinske mafije ustresao od ove ratne objave.

Foto: Nova S

Na primeru Stajića poručio je da šupe imaju prioritet u odnosu na stambene blokove, a šta će poručiti na primeru nelegalne gradnje na savskom nasipu i direktnom ugrožavanju čitavog Novog Beogradu, ostaje da se vidi.

VIDEO: Velika zaplena droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar