Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg sekretara Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Gradskoj upravi grada Beograda Nemanje Stajića (39) i još dvojice osumnjičenih za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini. Istom naredbom Stajić i još troje osumnjičenih terete se i za očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe.

Zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 3, naredbom o sprovodjenju istrage obuhvaćeni su Nemanja Stajić i zaposleni u geodetskoj organizaciji “Jugoprojekt” d.o.o. Vlada K. (65) dok se direktor privrednog društva “Borpromet” doo Vojin O. (56), tereti za podstrekavanje na izvršenje ovog krivičnog dela.

Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. godine u Beogradu, Stajić i Vlada K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja pribavili PD “Borpromet” doo imovinsku korist u iznosu od preko 1.5 miliona dinara.

Pročitajte još:

Nemanja S. i Vlada K. danas su saslušani u tužilaštvu. Stajić je na saslušanju u prisustvu svog branioca negirao izvršenje oba krivična dela i detaljno izneo svoju odbranu.

Vlada K. je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i takodje dao detaljan iskaz.

Osumnjičeni Vojin O. izostanak sa današnjeg saslušanja, opravdao je zdravstvenim razlozima i biće ispitan u drugoj polovini oktobra.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se da je Vojin O. sa umišljajem podstrekao Vladu K. da zloupotrebi javna ovlašćenja u obavljanju geodetskih radova, tako što je lažno prikazao u Katastarsko-topografskom planu od oktobra 2015. godine, postojanje i poziciju 6 objekata koji su predmet zahteva za legalizaciju “Borpromet” pred Sekretarijatom za poslove legalizacije, i nalaze se u Ulici Gospodara Vučića br.171, a koje je označio kao drvene šupe.

Pomenuti objekti nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine, niti su za njih pribavljeni, niti od Sekretarijata traženi dokazi da su ispunjeni uslovi za ozakonjenje shodno Zakonu o ozakonjenju objekata.

Na osnovu pomenutog plana, Nemanja Stajić je 25. aprila 2017. godine dao mišljenje da ovi objekti ispunjavaju uslove za ozakonjenje.

Takodje je uputio podnosioca zahteva za legalizaciju – “Borpromet”, da u cilju rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao prethodnog pitanja u postupku legalizacije, podnese zahtev za utvrdjivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata i formiranje gradjevinske parcele, a nakon pravosnažnosti rešenja da podnese zahtev za otudjenje gradjevinskog zemljišta u javnoj svojini neposrednom pogodbom Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, što je Vojin O. i učinio.

Vojin O. je tako 9. decembra 2020. godine stekao pravo svojine na zemljištu ispod objekata za koje je zahtevao legalizaciju, iako oni nisu bili u njegovom vlasništvu, niti je iste držao, niti su postojali kako je to navedeno u pogledu površina i pozicija, pa time nisu bili ispunjeni uslovi za kupovinu zemljišta ispod tih objekata od Republike Srbije po ovoj proceduri.

Na ovaj način je PD “Borpromet” doo pribavljena korist u vidu sticanja prava svojine nad zemljištem koje je u ovoj proceduri proglašeno za gradjevinsko zemljište ispod lažno prikazanih objekata u pomenutom zahtevu za legalizaciju.

PD “Borpromet” je već dalje prometovao pomenuto pomenuto zemljište.

Saslušanje ostalih osumnjičenih zbog krivičnog dela Nesavesan rad u službi zakazano je za drugu polovinu oktobra.

BONUS VIDEO: Braća Stajić i gradnja u Mirijevu

Komentari

Svi komentari (2)