Foto: Printscreen/YouTube

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih dela za koje ga tereti u predmetu poznatom pod nazivom "Lutka", nakon što je Elez izručen iz Srbije u BiH.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je na ročištu u Sudu BiH tražio da Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine, prenosi Srpskainfo.

„Tražio sam pritvor za “Lutku” i još nisam dobio odluku Suda BiH“, dodao je Čampara.

Elezov advokat Senad Kreho rekao je Srni da Sud BiH ne može suditi Elezu za predmet “Lutka” i da ne može odrediti ni pritvor jer, kako je naveo, “Srbija ima garancije prema sporazumu koji je još validan”.

„Taj sporazum, odnosno rešenje Višeg suda u Beogradu, još je validno“, dodao je Kreho.

On je rekao da se nije ulazilo u meritum celog tog predmeta.

„Tražili smo da bude odbačen predlog Tužilaštva BiH jer mu se ne može suditi u BiH za “Lutku” zbog postojanja garancija Srbije kao države, bez obzira što mu je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, odnosno MUP Srbije, oduzeo državljanstvo Srbije“, naveo je Kreho.

On je rekao da je jasno da garancije ne može dati MUP Srbije i da je garancije Elezu dao sud u Srbiji, odnosno ministar pravde Srbije “i ne može jedan organ ispred Vlade Srbije reći da to ne važi”.

Kreho je dodao da rešenje Suda BiH očekuje sutra i ocenio da u slučaju Eleza u BiH “nema pravde i da je sve politika”.

Početkom marta, pošto je Darko Elez izručen iz Srbije u BiH, odlučeno je da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta “Lutka”, ali mu je pritvor određen zbog krivičnih dela koja je dokumentovao MUP Republike Srpske koja su počinjena kasnije.

Eleza čeka suđenje pred Sudom BiH po optužbama za niz krivičnih dela na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su mafijaška ubistva, iznude, zastrašivanje i druga krivična dela, a izručen je iz Srbije, gde je živeo nakon izdržane zatvorske kazne u Srbiji.

Eleza potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram