Milorad Šušnjić, Dijana Hrkalović, Darko Elez Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Kriminalac Darko Elez, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na ukupno 20 godina zatvora, u narednom periodu trebalo bi da bude izručen Srbije, nakon što je Ministarstvo pravde prihvatilo njegovu molbu da izdržava kaznu u našoj zemlji. O Elezu se proteklih godina više puta govorilo - jednim delom zbog dovođenja u vezu s krivičnim delima, drugim zbog zaštite koju je uživao od strane visokih funkcionera u srpskom MUP-u.

Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine na osnovu Interpolove poternice u Beogradu i izručen BiH u martu prošle godine. Njega je sud BiH, na osnovu Sporazuma o priznanju krivice, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih dela počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, a uhapšen je u okviru predmeta „Lutka“.

Takođe, sud u Istočnom Sarajevu ga je 2004. osudio na pet godina i osam meseci zbog ubistva, zbog čega mu je izrečena jedinstvena kazna od 20 godina zatvora. Ipak, on je februara ove godine podneo zahtev preko advokata da služi kaznu u Srbiji.

Foto: Printscreen/YouTube

Interesantno je da se o Elezovim vezama u srpskoj policiji u više navrata govorilo. Navodilo se da je uživao zaštitu određenih visokih funkcionera u MUP,  te da je praktično za srpske istražne organe godinama bio nedodirljiv.

O tome možda najbolje govori i postupak koji se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović i Milorada Šušnjića, bivšeg načelnika PU Novi Sad.

Pročitajte još:

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Hrkalović i Šušnjića za nezakonito prisluškivanje Eleza, a u cilju njegove zaštite. Prema tvrdnjama svedoka tužilaštva, sam vrh novosadske policije viđao se s pomenutim kriminalcem.

Tako je optužnici opisana zanimljiva situacija koju je svedok-policajac imao s Šušnjićem, a koja se odnosi na likvidaciju kontroverznog biznismena Dragana Amidžića Amidže u Novom Sadu.

Svedok Slobodan D., inače policajac koji je tada bio načelnik Odeljenja kriminalističke policije, ispričao je u tužilaštvu da je da je prva operativna saznanja o Elezu dobio 2017. godine. Tada je dobio zadatak od Šušnjića da izabere dva operativna radnika koja bi vršila opservaciju Eleza.

Znao kad su policijske akcije

Kako je naveo, na samom početku bilo mu je čudno što se u slučaju opservacije Eleza praktično ništa ne čini, što ga je navelo na razmišljanje da neke stvari nisu kako treba.

„Svedok je dobio kao operativni podatak da Darko Elez u svom vlasništvu poseduje MUP-ove „tetra uređaje“, „tetra veze“ pomoću kojih slobodno prelazi državnu granicu. Operativne podatke za tetra uređaj i prelaženje državne granice saopštio je Šušniću, pitajući ga zbog čega to Elez koristi, odnosno šta će njemu taj tetra uređaj, a dobijao je odgovor: „Pa da zna kada je naređeni krug“. Krug je naziv koji je vezan za teritoriju grada Novog Sada i naređuje se kod izvršenih najtežih krivičnih dela i podrazumeva kompletnu blokadu grada – ulaske i izlaske iz grada. Ko poseduje taj uređaj zna da je naređen krug i gde može da prođe, odnosno izađe iz njega“, navodi se u optužnici i dodaje:

Specijalni sud, suđenje, sudjenje
Milorad Šušnjić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kada je Šušnjiću saopštio taj operativni podatak, on nije odreagovao niti bilo šta preduzimao po tom pitanju, niti je svedoku rekao da bilo šta on preduzme. Kasnije svedok dobija i saznanja da je Šušnjić u kontaktu sa Elezom i da se sa njim viđa na teritoriji grada Novog Sada. Nakon toga, preko službenika N. A., Šušnjiću šalje obaveštenje da zbog operativne obrade „sačma“ i još par drugih obrada, ne želi više da potpisuje niti jedan papir“, navodi se u izjavi svedoka.

Pročitajte još:

Prema tvrdnjama iz optužnice, kap koja je prelila čašu bio je momenat kada je Šušnjić pomenutog svedoka Slobodana D. bukvalno oterao sa lica mesta izvršenja krivičnog dela, a radi se o ubistvu Dragana Amidžića Amidže.

Prijave u fioci

Interesantno je i da su, nakon suspendovanja Šušnjića, brojne nepravilnosti isplivale na površinu. Kako su mediji ranije pisali, u fioci nekadašnjeg načelnika PU Novi Sad nađene su krivične prijave po kojima se nije postupalo, a među njima su bile i one protiv Darka Eleza.

Podsetimo, Darko Elez osuđen je na 20 godina zatvora. Označen je kao vođa kriminalne grupe koja je duži vremenski period delovala u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a reč o osobi koji je dovođena u vezu sa najtežim krivičnim delima, među kojima su i pokušaji atentata.

Elezova grupa se u više navrata u medijima dovodila u vezu sa teškim krivičnim delima, zbog čega su se pripadnici pomenutog klana u više navrata nalazili pod lupom pravosudnih organa. Tako se, u BiH se protiv Elezovih ljudi vodi postupak od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački. Terete se da su u Nedžariću presreli vozilo u kojem se nalazilo oko 4,4 miliona konvertibilnih maraka.

VIDEO: Zorić o izjavi Hrkalović: Moguće da je reč o pretnji Milenkovićevim doušnicima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram