Ilustracija Foto: N1

Viši sud u Nišu osudio je danas Dalibora Stevanovića na 14 godina robije jer je smatrao da je dokazano da je podmuklo i iz niskih pobuda 12. novembra 2022. godine u zgradi gde ona živi i to naočigled njihovog petogodišnjeg deteta, pokušao da ubije svoju bivšu suprugu Sandru Tanić.

Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević Krstić obrazlažući sudsku odluku saopštila je da je je dokazima izvedenim u toku glavnog pretresa na pouzdan dačin utvrđeno da je Stevanovič izvršio teško ubistvo u pokušaju.

„Činjenično stanje nije bilo sporno, iskaz oštećene je prihvaćen kao uverljiv a njene navode potvrdili su i svedoci. Odbrana je osporavala kvalifikatornu okolnost dela, odnosno postojanje podmuklosti. Ustanovili smo a je ovaj element postojao i u objektivnom smislu što pokazuje način izvršenja dela i u subjektivnom smislu jer oštećena nije očekivala napad i nije mogla da se odbrani. Ona je iz osećajnosti dozvolila da otac vidi dete i van termina koji je odredio sud a on je to lukavo i smišljeno iskoristio da pokuša da je ubije“, objasnila je sudija.

Pročitajte još:

Istakla je da je dokazano da je Dalibor unapred isplanirao ubistvo bivše supruge.

„To što je kod sebe imao plastične vezice koje je upotrebio prilikom pokušaja ubistva, dokazuje da je zločin planiran. Da je Dalibor došao da samo vidi dete, vezice mu ne bi bile potrebne. Iskoristio je Sandrinu bezazlenost koja mu je izvela dete ne sluteći šta joj se sprema. Sud je posebno cenio to što je dete gledalo kako otac pokušava da mu ubije majku što je sigurno na njega ostavilo posledice jer je preživelo strah i stres. Sa druge strane, to je bila srećna okolnost jer da dete svojom vriskom nije alarmiralo komšije, pitanje je da li bi ona sada bila živa. Čak i da je tačno to što je Dalibor navodio da je postojao drugi čovek koga je tog dana video u Sandrinom stanu, te da je reagovao vođen ljubomorom, to mu se ne može uzeti kao opravdanje. Ljubomoru koja ne ugrožava nečiji život možemo razumeti, ali ovakva ljubomora koju je on pokazao u toj situaciji, smatra se niskom pobudom Iz svih ovih razloga sud je prihvatio kvalifikaciju VJT da se radi o pokušaju teškog ubistva“, kazala je sudija Mojašević Krstić.

Dodala je da je Daliboru produžen pritvor do pravnosnažnosti presude te da je oštećena Sandra upućena da imovinskopravni zahtev ostvaruje u parnici.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvu u roku od 15 dana od prijema sudske odluke Apelacionom sudu. Više javno tužilaštvo je u završnoj reči za Stevanovića tražilo 15 godina robije dok je njegova odbrana predlagala samo tri pa se očekuje da žalbu podnesu obe strane.

Darko Šarić, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dalibor se tereti da je 12. novembra 2022. godine u hodniku stambene zgrade u kojoj ona živi pokušao da liši života svoju bivšu suprugu na taj način što je najpre pretukao a zatim joj oko vrata navukao plastičnu vezicu u nameri da je uguši. Od krvoločne namere nije odustao iako se napad odigravao naočigled njihovog maloletnog deteta koje je pokušavalo da zaštiti majku. Nesrećnu ženu od sigurne smrti spasile su komšije koje su istrčale čuvši detetovu vrisku pa je napadač pobegao. Jedan od njih je sečicama sa vrata žene koja je izgubila svest, isekao plastičnu vezicu koja joj se od stezanja duboko usekla u vrat. Nesrećna žena je tom prilikom zadobila tešku telesnu povredu ali i niz lakših koje joj je bivši suprug naneo pesničeći je i udarajući joj glavu od zid.

Stevanovićeva odbrana smatrala je da on zaslužuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora jer, kako su ocenili, ne radi se o pokušaju teškog već običnog ubistva te da se radi o zločinu iz strasti.

„Pogrešna je pravna ocena dela mog klijenta, jer je u optužnici navedeno da je on zločin počinio na podmukao način ali nije obrazloženo šta ga čini takvim. Kod ubistva na podmukao način počinilac pokušava da prikrije delo, koristi recimo otrov, prikriva tragove a zločin ne vrši pred svedocima. Ništa od ovog nije prisutno u radnja mog klijenta, štaviše on je svoju nameru najavio u porukama upućenim pre zločina što onaj ko postupa podmuklo, nikako ne čini . Prema nalazu komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, Dalibor nije pokvarena, amoralna niti devalvirana osoba što su osobine ubica na podmukao način. On je delo počinio iz strasti što isključuje postojanje niskih pobuda već se radi o postupku u stanju afekta što utiče na rasuđivanje izvršioca. Zato predlažem da ga sud oglasi krivim za obično ubistvo i izrekne mu kaznu kakva je prisutna u sudskoj praksi“, rekao je Daliborov branilac Zoran Saveljić.

Advokat Ana Dimitrijević koja j takođe branila Stevanovića ukazala je da su po njenoj oceni, na strani njenog klijenta prisutne brojne olakšavajuće okolnosti.

„On je ispoljio iskreno kajanje i žaljenje i priznao delo za koje se tereti. Treba uzeti u obzir i da je delo ostalo u pokušaju. Njegovo iskreno kajanje se vidi i u tome što nam je zabranio da podnosimo žalbe na rešenje o njegovom pritvoru. Zbog svega toga smatramo da su se stekli uslovi da mu se izrekne kazna ispod zakonskom minimuma a mi predlažemo da to budu tri godine“, rekla je Dimitrijević.

Priliku da se obrati sudu iskoristio je i Stevanović kazavši da se kaje, te da mu je žao zbog svega što je uradio.

„Voleo sam Sandru, volim je i dalje iako sam siguran da me je izneverila. Žao mi ješto sam tako postupio prema njoj, to sebi ne mogu da oprostim jer je ona majka moga sina. U trenutku kada mi je rekla da više nemam prava da brinem o njoj, ja sam se izgubio. Pogrešio sam, kajem se, hvala Bogu što je živa i zdrava, kaznite me po zasluzi“, kazao je u svojoj završnoj reči optuženi Srevanović.

VIDEO: Snimak hapšenja i zaplene 50 kg marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar